Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Konsultatīvo pakalpojumu sniegšana un komandējumu izdevumi.


16.08.2011

Jautājums

Gatavojamies parakstīt līgumu par fiziskas personas pieaicināšanu konsultatīvu pakalpojumu sniegšanai mūsu firmas vārdā dažādos republikas reģionos. Tas ir pastāvīgs (ilglaicīgs) līgums un līgumā ir jābūt paredzētam, ka mēs apmaksājam tikai komandējuma dienasnaudu un kompensējam izdevumus degvielai likumā noteiktās summas ietvaros.
Kā pareizi noformēt līgumu, komandējumu rīkojumu, ceļazīmes?
Kādus nodokļus mums ir pienākums samaksāt, kā pareizi veikt grāmatojumus?
Vai šo līgumu skars nesenās izmaiņas uzņēmumu transportlīdzekļu nodoklī? Un vai viņam būs jāmaksā kaut kādi nodokļi? Ko papildus mums ir tiesības apmaksāt? Fiziskajai personai reģionos ir savas intereses.


Atbilde

Par komandējumu uzskata ar komersanta, organizācijas, iestādes vai citas institūcijas vadītāja rakstisku rīkojumu apstiprināts darbinieka, ierēdņa, karavīra, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi un citas fiziskās personas, kura nav darba attiecībās ar institūciju, kas sūta to komandējumā, un kura savu darbu nepilda savas saimnieciskās darbības ietvaros (ja personas komandējums ir saistīts ar tādu mērķu sasniegšanu un uzdevumu veikšanu, kuri paredzēti attiecīgās institūcijas statūtos), brauciens uz noteiktu laiku uz citu apdzīvotu vietu Latvijas Republikā vai, ja darbinieka pastāvīgā darba vieta ir ārvalstī, - ārvalstī, vai uz ārvalstīm, kā arī no ārvalstīm uz Latvijas Republiku, lai (MK noteikumu Nr.969 2.punkts):
- pildītu darba vai dienesta uzdevumus;
- papildinātu zināšanas un paaugstinātu kvalifikāciju (turpmāk - mācību komandējums), izņemot gadījumu, ja darbinieks nosūtīts uz izglītības iestādi amata (darba) pienākumu izpildei nepieciešamās izglītības iegūšanai. Minēto izņēmumu neattiecina uz karavīru, kas, pamatojoties uz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 28.panta pirmo daļu, tiek nosūtīts uz izglītības iestādi dienesta pienākumu izpildei nepieciešamās izglītības iegūšanai.
Tātad, ja fiziska persona veic saimniecisko darbību, kas saistīta ar konsultāciju sniegšanu, tad kompensēt tai komandējuma izdevumus Jums nav tiesību, jo pēc nosacījumiem tas nebūs komandējums.


Atstāt savu komentāru

Aciano 25.08.2011 07:41

А как же тогда вот этот ответ от 16.05.11? Я из него поняла,что мы имеем право гражданина Латвии, не состоящего в трудовых отношениях с нами привлекать (командировать), компенсируя расходы. Или я что-то не так поняла?
Ответ
В пункте 2 правил КМ № 969 «Порядок, в котором возмещаются связанные с командировками расходы» отмечено, что командировкой считается утвержденная письменным распоряжением коммерсанта, поездка работника, служащего и другого физического лица, которое не состоит в трудовых отношениях с институцией, которая направляет его в командировку, которая связана с достижением таких целей и выполнением таких заданий, которые предусмотрены в уставе (положении) соответствующей институции.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602