Kravas pārvadājumu pakalpojumi no Krievijas uz Šveici - www.d-k.lv


Вопрос

 

Latvijas firma sniedz pakalpojumus Šveices firmai kravu pārvadājumos no Krievijas uz Šveici. Šveices kompānijai ir PVN maksātāja numurs Vācijā. Kāds likuma „Par PVN” pants tiek piemērots, kā šis darījums atspoguļojas deklarācijās un pārskatos?



Ответ

 

Likuma „Par PVN” 4.1 panta 4.daļā noteikts, ka, ja pakalpojums tiek sniegts jebkurai personai, kas veic saimniecisko darbību, tad pakalpojuma sniegšanas vieta, ja šajā pantā nav noteikts citādi, ir:

- pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta,

- pakalpojuma saņēmēja pastāvīgās iestādes atrašanās vieta.

 

Ja Šveices kompānija veic darbību Vācijā, tad pakalpojumu, kurus sniedz Latvijas kompānija, sniegšanas vieta ir Vācija. Latvijas firma PVN nepiemēro un šo darījumu atspoguļo deklarācijas 48.2 rindā. Pakalpojumu piegādātājs aizpilda pārskatu PVN 2 „Pārskats par preču piegādēm un sniegtajiem pakalpojumiem Eiropas Savienības teritorijā”.

 

Ja Šveices kompānija veic darbību Šveicē, tad pakalpojumu, kurus sniedz Latvijas kompānija, sniegšanas vieta ir Šveice.

Latvijas firma PVN nepiemēro un šo darījumu atspoguļo deklarācijas 48.2 rindā. Pakalpojumu piegādātājs, kuru piegādes vieta saskaņā ar likuma 4.1 pantu ir trešā valsts vai trešā teritorija un kuru vērtība iekļauta deklarācijas 48.2 rindā, aizpilda pārskatu PVN1, III daļu „Nodoklis par piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem”.