Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Aplikšana ar nodokļiem pie nekustamā īpašuma izīrēšanas


31.05.2016

Jautājums

Fiziska persona, pensionārs, kurš izīrē nekustamo īpašumu, izmantoja tiesības nereģistrēties VID kā persona, kura veic saimniecisko darbību.

Vai tai ir jāiesniedz atskaites un jāmaksā sociālās iemaksas kā pašnodarbinātai personai?


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par IIN" 11.panta 12.daļai, ja nodokļu maksātājam no nekustamā īpašuma izīrēšanas nerodas saimnieciskās darbības izdevumi, vai arī tie ir nebūtiski, tad, saņemot ienākumus, viņam ir tiesības nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam.

Minētajā gadījumā iznomātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu.

Šajā gadījumā fiziskā persona maksā IIN, sastādot un iesniedzot iedzīvotāju gada ienākuma nodokļa deklarāciju. Nodoklis minētajā gadījumā ir 10% (likuma "Par IIN" 15.panta 7.punkts).

Savukārt, saskaņā ar likuma "Par VSA" 6.panta 3.daļu, VSAOI no gūtajiem saimnieciskās darbības ienākumiem, ja tie sasniedz obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru mēnesim, t.i., 370 EUR, veic pašnodarbinātas personas.

Likuma "Par VSA" izpratnē persona, kura nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, nav uzskatāma par pašnodarbinātu personu, tāpēc tai nav pienākums no gūtajiem ienākumiem maksāt VSAOI.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602