Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dzīvokļa pārdošana par simbolisku samaksu


28.04.2016

Jautājums

Vai drīkst fiziska persona pārdot dzīvokli savam draugam par ļoti simbolisku cenu, piemēram par 500 euro?

Vai ir kāds likums, kas to aizliedz?


Atbilde

Pārdodamās lietas īpašniekam ir tiesības brīvi noteikt pārdodamās lietas cenu.

Arī Civillikuma (CL) 2015.pantā teikts, ka nav vajadzīgs, lai pirkuma maksa taisni atbilstu pirkuma priekšmeta vērtībai, un līgums paliek spēkā, kaut arī priekšmets būtu pārdots zem tā īstas vērtības (draudzības pirkums) vai virs tās. Bet ja pirkuma maksa nolikta tikai izskata pēc, tad līgums nav vis pirkums, bet ir dāvinājums.

Atbilstoši likuma "Par IIN" 8.panta 3.daļas 11.punktam, pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Likuma "Par IIN" izpratnē nekustamais īpašums ir kapitāla aktīvs (11.9 panta 2.daļa).

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā (likuma "Par IIN" 11.9 panta 1.daļa).

Nodokļa likme kapitāla pieaugumam ir 15% (likuma "Par IIN" 15.panta 3.1 daļa).

Savukārt, saskaņā ar likuma "Par IIN" 9.panta 1.daļas 35.punktu, gada apliekamajā ienākumā netiek ietvertas un ar nodokli netiek apliktas dāvanas līdz 1425 EUR taksācijas gada laikā, ja dāvinātāju ar maksātāju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei CL izpratnē.

Ja kapitāla aktīvs iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā kapitāla aktīva vērtību (likuma "Par IIN" 11.9 panta 4.daļa).

Tātad, ja Jūs dzīvokli pārdosiet par 500 EUR, tad ienākums no kapitāla pieauguma neveidosies un IIN no kapitāla pieauguma nebūs jāmaksā. Arī gadījumā, ja dzīvokļa pirkuma līgums tiks uzskatīts par dāvinājuma līgumu, dāvanas saņēmējam IIN nebūs jāmaksā.

Vienīgi Jūsu gadījumā jāatceras, ka saskaņā ar MK noteikumu Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" 8.punktu, ja nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība ir augstāka nekā tā pārdošanas vērtība, tad aprēķinot valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, tiks ņemta vērā tā kadastrālā vērtība.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602