Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Lietotas ēkas pārdošana fiziskai personai


30.11.2015

Jautājums

Firma plāno pārdot lietotas ēkas daļu fiziskai personai.

Atlikusī bilances vērtība ir zemāka par iespējamo pārdošanas vērtību.

Vai nepieciešams par darījumu ziņot VID un vai firma drīkt patstāvīgi, bez sertificēta vērtētāja piesaistes, pārcenot ēkas vērtību saskaņā ar kadastrālo vērtību, kas norādīta rēķinā par nekustamā īpašuma nodokli?

Kā grāmatvedības uzskaitē attēlot pārcenošanu un ēkas pārdošanas darījumu? 


Atbilde

Pārdodot nekustamo īpašumu vai tā daļu, kurš ir reģistrēts VID, reģistrētam nodokļa maksātājam ir jāaizpilda PVN 7 pārskata I daļas C sadaļa un jāiesniedz kopā ar PVN deklarāciju par to taksācijas periodu, kurā reģistrētais nekustamais īpašums (vai daļa no reģistrētā nekustamā īpašuma) ir pārdots.

Ja pie iegādes nekustamais īpašums nebija VID jāreģistrē, tad arī to pārdodot pārskata PVN7 I daļas C sadaļa VID nav jāiesniedz.

Saskaņā ar PVN likuma 52.panta 1.daļas 24.punktu, ar PVN neapliek nekustamā īpašuma pārdošanu, izņemot nelietota nekustamā īpašuma pārdošanu un apbūves zemes pārdošanu.

Tikai jāatceras, ka gadījumā, ja pie šī nekustamā īpašuma iegādes ir atskaitīts priekšnodoklis, ir jāveic tā korekcija, saskaņā ar PVN likuma 102.pantu (ja pagājis mazāk par 10 gadiem no iegādes brīža).

Attiecībā uz ēkas pārvērtēšanu - MK noteikumu Nr.488 "Gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi" 60.2.punktā ir noteikts, ka zemesgabala, ēkas, būvesvai šo objektu daļas vērtību nosaka sertificēts nekustamā īpašuma vērtētājs.

Saskaņā ar minēto noteikumu 59.punktu, ja sagaidāms, ka vērtības paaugstinājums būs ilgstošs, pamatlīdzekli, kura vērtība ir būtiski lielāka par tā sākotnējo vērtību vai novērtējumu iepriekšējā gada bilancē, var pārvērtēt atbilstoši augstākai vērtībai.

Bet, tā kā jautājumā minētajā gadījumā ēka tiek pārdota, tad Jūsu uzņēmumam nav būtiski, vai ēkas vērtības paaugstinājums būs vai nebūs ilgstošs, tāpēc šajā gadījumā ēka pirms pārdošanas nav obligāti jāpārvērtē.

Kontējumi grāmatvedībā varētu būt sekojoši (pieņemsim, ka pie iegādes priekšnodoklis netika atskaitīts):

D 231… K (8.gr) ēkas pārdošanas vērtība,

D 7.gr. (8.gr.) K 121. ēkas atlikusī vērtība finanšu grāmatvedībā,

D 129… K 121. uzkrātā nolietojuma konta slēgšana.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602