Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Nomātu autovadītāju komandējums


04.02.2014

Jautājums

Transporta kompānija X, kura nodarbojas ar starptautiskiem autopārvadājumiem, nomā no firmas Y autovadītājus. Firma Y nodarbojas ar personāla iznomāšanu.

Mēneša pēdējā dienā Firma Y piestāda rēķinu saskaņā ar līgumu.

Vai transporta kompānijai X ir tiesības izdot naudas avansus un aprēķināt komandējuma naudas nomātajiem autovadītājiem?


Atbilde

Komandējumi un darba braucieni ir atrunāti MK noteikumos Nr.969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”.

Par komandējumu minēto  noteikumu izpratnē uzskatāms ar komersanta, organizācijas, iestādes vai citas institūcijas vadītāja rakstisku rīkojumu apstiprināts darbinieka un citas fiziskās personas, kura nav darba attiecībās ar institūciju, kas sūta to komandējumā, un kura savu darbu nepilda savas saimnieciskās darbības ietvaros (ja personas komandējums ir saistīts ar tādu mērķu sasniegšanu un uzdevumu veikšanu, kuri paredzēti attiecīgās institūcijas statūtos (nolikumā), brauciens uz noteiktu laiku uz citu apdzīvotu vietu Latvijas Republikā vai, ja darbinieka pastāvīgā darba vieta ir ārvalstī, − ārvalstī, vai uz ārvalstīm, kā arī no ārvalstīm uz Latvijas Republiku (ja darbinieka pastāvīgā darba vieta ir ārvalstīs), lai:

1) pildītu darba vai dienesta uzdevumus;

2) papildinātu zināšanas un paaugstinātu kvalifikāciju (mācību komandējums).

Savukārt, par darba braucienu šo noteikumu izpratnē uzskatāms darbinieka darbs vai dienests, ja tas saskaņā ar noslēgto darba līgumu vai amata aprakstu norisinās ceļā (piemēram, autosatiksmes, dzelzceļa, jūrniecības vai aviācijas nozarē) Latvijas Republikā vai ārvalstīs vai ja darbs saistīts ar regulāriem un sistemātiskiem izbraukumiem un pārvietošanos.

Komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā vai darba braucienā (MK noteikumu Nr.969 17.punkts).

Ņemot vērā iepriekš minēto, var secināt, ka  komandējumā ar vadītāja rakstisku rīkojumu drīkst nosūtīt arī citas fiziskās personas, kuras nav darba attiecībās ar institūciju, kas sūta to komandējumā, tikai komandējumam jābūt saistītam ar tādu mērķu sasniegšanu un uzdevumu veikšanu, kuri paredzēti attiecīgās institūcijas statūtos vai nolikumā.

Tāpēc ieteicams iznomātajiem darbiniekiem braucienus noformēt kā komandējumus, tad arī nebūs problēmu ar dienas naudas u.c. izdevumu apmaksu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602