Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Darbinieka personīgā transporta izmantošana braucieniem komandējumos


28.03.2011

Jautājums

Firmas darbinieks izmanto savu automobili darba braucieniem (komandējumiem). Raksta iesniegumu ar lūgumu kompensēt viņam izdevumus benzīnam, pievienojot čekus un ceļazīmi. Vai var šos izdevumus norakstīt firmas izdevumos un atskaitīt priekšnodokli pēc iesniegtajiem benzīna čekiem?

Vai tas netiks uzskatīts par darbinieka labumu?


Atbilde

MK noteikumu Nr.112 „Noteikumi par ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis" 4.punktā noteikts, ka uz ienākumiem, par kuriem nav jāmaksā algas nodoklis, ir attiecināma darba devēja darbiniekam izmaksātā kompensācija izdevumiem par personīgā transportlīdzekļa izmantošanu darba vajadzībām, kas var iekļaut transportlīdzekļa profilaktisko apkopi un remontu, izdevumus degvielas iegādei, ja starp darba devēju un darbinieku ir noslēgts nomas līgums par darbinieka personīgā transportlīdzekļa izmantošanu darba vajadzībām un ja attiecīgie izdevumi ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Par komandējuma laiku darbiniekam tiek kompensēti izdevumi par degvielu (ja darbinieks izmantoja personīgo vai dienesta autotransporta līdzekli) saskaņā ar vadītāja apstiprinātu brauciena maršrutu un kilometrāžu, kā arī nepieciešamo attiecīgas markas degvielas daudzumu, ja tiek iesniegti degvielas uzpildes staciju izsniegtie attaisnojuma dokumenti: kvītis, čeki (MK noteikumu Nr.219 7.2.4.punkts).

Tātad, ja darba devējs un darbinieks ir noslēguši līgumu par darbinieka transporta izmantošanu uzņēmuma vajadzībām, tad darbiniekam izmaksājamajai kompensācijai netiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Priekšnodokli atskaitīt nedrīkst, jo dokuments ir izrakstīts darbiniekam, nevis firmai.

 


Atstāt savu komentāru

Aciano 18.05.2011 18:36

Хотелось бы уточнить один нюанс: используя автомашину для нужд предприятия разве нельзя чек выписать на фирму и на предналог НДС?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602