Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Zemes iznomāšana un nodokļi


12.08.2013

Jautājums

Pašnodarbināta persona iznomā zemi un maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli 25% gadā, fiksētais nodoklis neder, jo ienākumi ir virs 10000 latu.

Vai ir iespēja maksāt nodokli 10%, ja nodoklis tiek ieturēts izmaksas vietā un VID ir noformēts nomas līgums?


Atbilde

Likuma „Par IIN” 8.panta 3.daļas 5.punktā teikts, ka  uz fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā IIN, ir attiecināmi ienākumi no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai īres -  ēkām, ēku daļām, dzīvokļiem, zemes.

Fiziskai personai – zemes iznomātājam ar nomnieku ir jāslēdz zemes nomas līgums un jāreģistrējas VID.

            Šajā situācijā ir iespējami divi varianti:

            1. Fiziskā persona reģistrējas VID kā persona, kas veic saimniecisko darbību.

Šajā gadījumā nomniekam, apmaksājot iznomātāja rēķinu, nekas nav jāietur. Iznomātājam būs jāiesniedz iedzīvotāju gada ienākumu deklarācija, saskaņā ar kuru tiks aprēķināts maksājamais IIN, kura likme 2013.gadā ir 24%.

            Fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības šajā gadījumā  tiks aprēķināts kā starpība starp ieņēmumiem un ar to gūšanu saistītajiem izdevumiem (likuma „Par IIN” 11.panta 1.punkts).

            2. Fiziskā persona  reģistrē nomas līgumu VID.

            Šajā gadījumā VID izsniedz izziņu par nomas līguma reģistrāciju, kuru fiziskajai personai ir pienākums iesniegt nomniekam.

            Likuma „Par IIN” 11.panta 12.daļā ir noteikts, ka, ja maksātājam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma  - iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu,  var nereģistrēties VID  kā saimnieciskās darbības veicējs.

            Šinī gadījumā nodokļa maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu. Nodokļa maksātājs veic saimnieciskās darbības ieņēmumu uzskaiti. Saimnieciskās darbības ieņēmumus maksātājs hronoloģiskā secībā uzskaita ieņēmumu uzskaites reģistrā, kurā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu, attaisnojuma dokumenta numuru un datumu, darījuma dalībnieku (fiziskās personas vārdu un uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu), darījuma aprakstu, darījuma summu un citu nepieciešamo informāciju.

Minētajā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma izmantošanas tiek piemērota IIN likme – 10% (likuma „Par IIN” 15.panta 7.punkts).

Saskaņā ar likuma „Par IIN” 28.panta 8. daļu nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas informēt par to VID, ja viņš saimnieciskās darbības ienākumu nosaka atbilstoši šā likuma 11.panta 12. daļai.

            Pie ienākuma izmaksas fiziskai personai, nomnieks  ietur un pārskaita budžetā IIN ar likmi – 10%.

            Šajā gadījumā iznomātājam  IIN gada deklarācija VID obligāti nav jāiesniedz. Tomēr to ir vēlams iesniegt, lai atgūtu daļu samaksātā IIN, jo izdevumos drīkst iekļaut nomaksāto NĪN par to īpašumu, kuru izmanto saimnieciskajā darbībā (likuma 11.panta 12.daļa).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602