Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Pašnodarbinātas personas reģistrācija un nodokļi


11.03.2013

Jautājums

No kā atkarīgi reģistrācijas nosacījumi pašnodarbinātai personai un kādu procentu no ienākuma ir jāmaksā?


Atbilde

Saimnieciskās darbības veicēji reģistrējas tikai VID.  Viņiem nav jāmaksā reģistrācijas nodeva, kā arī nav nepieciešams sākuma kapitāls. Saimnieciskās darbības veicējam ir iespēja kārtot grāmatvedību gan vienkāršā ieraksta sistēmā (MK noteikumi Nr. 118), gan divkāršā ieraksta sistēmā (sastādot bilanci,). VSAOI jāmaksā tikai tad, ja ienākumi pārsniedz 200 Ls – t.i., minimālo mēnešalgu (MK noteikumi Nr.992), vai 200 x 3,3 -  fiksētās nodokļu likmes maksātājiem. Saimnieciskās darbības veicēji drīkst nodarbināt līdz 5 cilvēkiem. Viņiem ir paredzēta pilna atbildība (ar visu savu mantu); par saviem darbības rezultātiem. IIN likme 24% apmērā jāmaksā vienreiz gadā, iesniedzot gada iedzīvotāju ienākumu deklarāciju.  VSAOI likme 32,17 % neietver apdrošināšanu bezdarba gadījumā, jo pašnodarbināta persona nodarbina sevi. Gada apgrozījuma ierobežojums ir 200 000 Ls, ko sasniedzot ir pienākums reģistrēties par IK.

„Pašnodarbinātais”  var izvēlēties dažādus nodokļu maksāšanas veidus, to izdevīgums ir jāizvērtē katram pašam, atkarībā no darbības veida, kā arī ienākumiem un izdevumiem. Viņš var būt:

-          patentmaksātājs

-          fiksētā nodokļa maksātājs (ja tam nav darba ņēmēju, tā ieņēmumi nepārsniedz 10 000 Ls pirmstaksācijas gadā un tas nav profesionālās darbības veicējs)

-           IIN + VSAOI maksātājs

-          mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs (maksā 9% no apgrozījuma)

Reģistrācija VID ir bez maksas.

Derētu arī izvērtēt, varbūt labāk būtu reģistrēties Komercreģistrā kā IK, jo šinī gadījumā darbības rekvizīti tiek nošķirti no personas rekvizītiem, kas ļauj precīzi nodalīt darbības izdevumus no privātajiem. Arī CSDD reģistrē IK transporta līdzekļus, kas ļauj to izdevumus izmantot 100% apmērā, nevis tikai 70% apmērā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602