Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Pamatlīdzekļi, ko iegādājas pašnodarbinātās personas, un to uzskaite


25.11.2011

Jautājums

Es, pašnodarbinātā persona, esmu PVN maksātājs. Izīrēju nekustamo īpašumu.

Gribu nopirkt zemi sporta ēkas būvei, kā arī tiks iegādāti pamatlīdzekļi.

Kā tas viss atspoguļojas ieņēmumu un izdevumu žurnālā? Vai ir jāaprēķina pamatlīdzekļu nolietojums?


Atbilde

Kārtība, kādā individuālie komersanti un citas fiziskas personas veic saimniecisko darbību un kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, ir norādīta MK noteikumos Nr.1160.

Saimnieciskajā darbībā izmantojamo pamatlīdzekļu, nemateriālo ieguldījumu un to nolietojuma  uzskaite notiek, ievērojot likumu „ Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”  un normatīvos aktus par likuma ”Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normu piemērošanu, un saskaņā ar tiem tiek aizpildītas atbilstošās nolietojuma aprēķina  veidlapas.

Par pamatlīdzekļiem uzskata nekustamas mantas uzskaites vienības (piemēram, zemesgabals, ēka, būve, ilggadīgie stādījumi) un kustamas mantas uzskaites vienības, kuru derīgās lietošanas laiks ir ilgāks par gadu un sākotnējā vērtība lielāka par 300 latiem (piemēram, iekārta vai tās aprīkojums, tehnika, mašīna vai inventārs, transportlīdzeklis, dators, kopētājs).
Par nemateriālajiem ieguldījumiem uzskata par samaksu iegūtas bezķermeniskas lietas (piemēram, patents, licence), kuru derīgās lietošanas laiks ir ilgāks par gadu.

 Pirkta pamatlīdzekļa vai nemateriālā ieguldījuma sākotnējā vērtībā ietver:

  -  pirkšanas cenu;

  -  citus tiešos izdevumus;

   - saņemto aizņēmumu procentus, kas samaksāti par periodu līdz objekta lietderīgās izmantošanas uzsākšanai (turpmāk - nodošana ekspluatācijā).

Citi pirkta pamatlīdzekļa tiešie izdevumi ir, piemēram, pamatlīdzekļa piegādes izdevumi līdz tā izmantošanas vietai, pamatlīdzekļa sagatavošanas izdevumi paredzētajai izmantošanai, kā arī samaksātie muitas maksājumi.

Personas pašas izveidota pamatlīdzekļa sākotnējā vērtībā ietver izdevumus, kas tieši saistīti ar pamatlīdzekļa izveidošanu (izgatavošanu vai celtniecību) un sagatavošanu nodošanai ekspluatācijā (piemēram, materiālu izdevumi, algas un sociālās apdrošināšanas maksājumi, pamatlīdzekļa izveidošanā izmantoto pamatlīdzekļu nolietojums, samaksa par saņemtajiem pakalpojumiem). Sākotnējā vērtībā ietver arī procentus, kas līdz pamatlīdzekļa nodošanai ekspluatācijā samaksāti par pamatlīdzekļa izveidošanai saņemtajiem aizņēmumiem.

 Ja pamatlīdzeklis iegūts kārtībā, kāda noteikta īpašumtiesību atjaunošanai, tā sākotnējo vērtību nosaka saskaņā ar normatīvajiem aktiem par likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtību.

Ja persona saimnieciskajā darbībā kā pamatlīdzekli iegulda (sāk izmantot) personisko mantu, kas pirkta vai izveidota pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas, pamatojot šīs mantas iegādes vai izveidošanas izdevumu summu ar tās iegādes vai izveidošanas laikā saņemtajiem attaisnojuma dokumentiem, par šāda pamatlīdzekļa sākotnējo vērtību uzskata minētās mantas atlikušo vērtību datumā, kad pamatlīdzekli iegulda (sāk izmantot) saimnieciskajā darbībā. Atlikušo vērtību aprēķina saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 13.pantu, ņemot vērā mēnešu skaitu līdz brīdim, kad pamatlīdzekli sāk izmantot saimnieciskajā darbībā.

Ja saimnieciskajā darbībā izmantotajam pamatlīdzeklim nav iegādes dokumenta vai dokumentu, kas pamato personas pašas izveidota pamatlīdzekļa sākotnējo vērtību, vai pamatlīdzekļa vērtība nav noteikta atbilstoši šo noteikumu 28.punktam, kā arī ja pamatlīdzeklis iegūts ziedojuma, dāvinājuma vai mantojuma veidā, to var uzskaitīt tikai natūrā (bez novērtējuma naudas izteiksmē).

Ja saimnieciskajā darbībā izmantotais pamatlīdzeklis iegūts kā dāvinājums, kuru saņemot ir samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tad šādu pamatlīdzekli uzskaita dāvinājuma līgumā norādītajā vērtībā. Pamatlīdzekļa sākotnējā vērtība ir dāvinājuma līgumā norādītā vērtība. Atlikušo vērtību datumā, kad pamatlīdzekli iegulda (sāk izmantot) saimnieciskajā darbībā, aprēķina saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 13.pantu, ņemot vērā mēnešu skaitu līdz dienai, kad pamatlīdzekli sāk izmantot saimnieciskajā darbībā.

Ja personai radušies izdevumi, kas saistīti ar saimnieciskajā darbībā izmantotajam pamatlīdzeklim (arī ja to uzskaita tikai natūrā) veiktajiem uzlabojumiem, tā atjaunošanu vai rekonstrukciju, kas būtiski palielina šā pamatlīdzekļa ražošanas potenciālu vai pagarina ekspluatācijas laiku, šādus izdevumus uzskaita un amortizē tādā pašā kārtībā, kāda noteikta attiecīgajam pamatlīdzeklim saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 13.pantu.

Izdevumi, kas ir saistīti ar saimnieciskajā darbībā izmantojamo pamatlīdzekļu un nemateriālo ieguldījumu iegādi un izveidošanu, kā arī avansa maksājumi, kuri neattiecas uz pārskata gada ienākumiem, izsniegto kredītu summas, atmaksāto kredītu summas, samaksātās soda naudas un nokavējuma naudas, par saimniecisko darbību samaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis un tā avanss, un citi izdevumi, kas neattiecas uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinu, tiek uzrādīti žurnāla 23.ailē „Izdevumi, kuri nav attiecināmi uz ienākuma nodokļa aprēķināšanu”.

Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona šajā ailē norāda pievienotās vērtības nodokļa priekšnodokļa summas un valsts budžetā samaksātās pievienotās vērtības nodokļa summas.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602