Biedrības biedru sapulces sasaukšanas kārtība - www.d-k.lv


Вопрос

Biedrības valdes pilnvaras beidzas septembrī, un bija pieņemts lēmums par to, ka patreizējā valde saglabās savus amatus, bet Uzņēmumu reģistram netika iesniegtas nekādas ziņas par  izmaiņām. Izrādījās, ka ja valde paliek iepriekšējā, tad šādas izmaiņas arī nepieciešams reģistrēt Uzņēmumu reģistrā.

Ja valdes pilnvaras beidzas, kā ir nepieciešams sasaukt biedru sapulci jaunās valdes ievēlēšanai?



Ответ

Saskaņā ar Biedrību un nodobinājumu likuma 34.pantu biedrības augstākā institūcija ir biedru sapulce. Visiem biedrības biedriem ir tiesības piedalīties biedru sapulcē, ja likumā nav noteikts citādi.

Atbilstoši minētā likuma 35.panta 1.daļas 2.punktam biedru sapulces kompetencē ietilpst valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšana un atsaukšana, ja statūtos šādas tiesības nav piešķirtas citai pārvaldes institūcijai.

Biedru sapulces sasaukšanas kārtība ir atrunāta Biedrību un nodobinājumu likuma 36.pantā.

Valde nekavējoties (bez vainojamas vilcināšanās) sasauc biedru sapulci, ja to rakstveidā, norādot sasaukšanas iemeslu, prasa ne mazāk kā 1/10 biedru un ja statūtos nav noteikts mazāks biedru skaits (36.panta 2.daļa).

Atbilstoši 36.panta 3.daļai, ja valde nesasauc biedru sapulci, pamatojoties uz šā panta 2. daļu, biedri, kuri prasa sapulces sasaukšanu, var patstāvīgi sasaukt biedru sapulci, ievērojot noteikto sapulces sasaukšanas kārtību.

Tātad, ja iepriekšējās valdes pilnvaras ir beigušās, lai lemtu par valdes sastāvu, ir nepieciešams sasaukt biedru sapulci.

Jautājumā minētajā situācijā ne mazāk kā 1/10 biedru sapulce jāsasauc patstāvīgi, ievērojot likumā un statūtos noteikto sapulces sasaukšanas kārtību.