Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Latvijas kompānija piereģistrēja pārstāvniecību Baltkrievijas Republikā


24.09.2013

Jautājums

Kompānija – Latvijas Republikas rezidents, eksportē medicīniskas nozīmes preces ( zāļu preparātus, medicīniskas nozīmes izstrādājumus, bioloģiski aktīvās piedevas, kosmētiku) uz Baltkrievijas Republiku.

Baltkrievijas Republikā Latvijas kompānija piereģistrēja pārstāvniecību saskaņā ar nolikumu par pārstāvniecību, pārstāvniecības darbības mērķi ir:

-kompānijas interešu pārstāvniecība un aizsardzība attiecībās ar visiem uzņēmumiem, organizācijām, iestādēm BR,

-informācijas vākšana un izplatīšana kompānijas interesēs,

-BR preču tirgu pētīšana,

-zāļu preparātu reģistrācija attiecīgajās valsts institūcijās,

- reklāma produkcijai, kuru Latvijas kompānija eksportē uz BR tirgu.

Preparātu reģistrācijai BR Latvijas kompānijas pārstāvniecība saņem pakalpojumus no citām kompānijām, kuras reģistrētas Baltkrievijas Republikā, ES valstīs un trešajās valstīs.

Vai Latvijas kompānijas pārstāvniecība BR ir iestāde saskaņā ar likuma „Par PVN” 15.panta 1.punktu?

Vai pakalpojuma saņemšanas vieta ir Baltkrievijas Republika saskaņā ar likuma „Par PVN” 19.panta 1.daļas 2.punktu?


Atbilde

Reģistrējoties PVN mērķiem, ir svarīgi saprast, vai ārvalsts uzņēmumam rodas pastāvīgā iestāde vai pastāvīgā pārstāvniecība attiecīgajā valstī, kas var ietekmēt PVN likmes piemērošanu.

Termins "pastāvīgā iestāde" ir atrodams Latvijas PVN likumā un ES Padomes īstenošanas regulā Nr. 282/2011 (ar ko nosaka īstenošanas pasākumus Direktīvai 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļu sistēmu). Īsumā sakot, "pastāvīgā iestāde" ir personas saimnieciskās darbības veikšanas vieta, kur tai pastāvīgi ir nepieciešamie tehniskie un darbaspēka resursi, lai piegādātu konkrētas preces vai sniegtu konkrētus pakalpojumus, tāpat arī saņemtu/ izmantotu savai darbībai nepieciešamās preces un pakalpojumus.

PVN identifikācijas numurs pats par sevi nav pietiekams pamats, lai uzskatītu, ka nodokļa maksātājam ir pastāvīgās iestādes vieta.

Savukārt, terminu "pastāvīgā pārstāvniecība" nosaka vai nu spēkā esošā nodokļu konvencija (ja tādu Latvija ir noslēgusi ar attiecīgā ārvalsts uzņēmuma mītnes valsti), bet ja šāda līguma nav, tādā gadījumā - LR likums "Par nodokļiem un nodevām".

Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu 5.pantā ir teikts, ka šajā Konvencijā jēdziens "pastāvīgā pārstāvniecība" nozīmē noteiktu vietu, kur uzņēmumi pilnīgi vai daļēji veic uzņēmējdarbību.

Jēdziens "pastāvīgā pārstāvniecība" ietver:

a) uzņēmuma vadības atrašanās vietu;

b) filiāli;

c) kantori;

d) fabriku;

e) darbnīcu;

f) šahtu, naftas vai gāzes ieguves vietu, akmeņlauztuves vai jebkuru citu dabas resursu izpētes vai ieguves vietu.

Būvlaukums, celtniecības, montāžas vai instalācijas projekts vai ar to saistītā pārraudzības vai konsultatīvā darbība tiks uzskatīti par pastāvīgo pārstāvniecību tikai tad, ja šie celtniecības vai projektēšanas darbi ilgst vairāk nekā sešus mēnešus.

Neatkarīgi no iepriekš minētā, jēdziens "pastāvīgā pārstāvniecība" neietver:

a) ēku un iekārtu izmantošanu tikai un vienīgi uzņēmumam piederošo preču uzglabāšanai, demonstrēšanai un piegādēm;

b) uzņēmumam piederošos preču un izstrādājumu krājumus, kas paredzēti tikai un vienīgi uzglabāšanai, demonstrēšanai un piegādēm;

c) uzņēmumam piederošos preču un izstrādājumu krājumus, kas paredzēti tikai un vienīgi pārstrādei citā uzņēmumā;

d) pastāvīgu darbības vietu, kas paredzēta tikai un vienīgi preču vai izstrādājumu iepirkšanai vai uzņēmumam nepieciešamās informācijas vākšanai;

e) pastāvīgu darbības vietu, kas paredzēta tikai un vienīgi tam, lai veiktu uzņēmuma labā jebkādus citus priekšdarbus vai palīgdarbību;

f) pastāvīgu darbības vietu, kas paredzēta tikai un vienīgi tam, lai veiktu "a" līdz "e" apakšpunktos minētās darbības jebkādā kombinācijā ar nosacījumu, ka kopējam darbības veidam ir priekšdarbu vai palīgdarbības raksturs.

Ja persona, darbojas uzņēmuma labā un parasti izmanto tai piešķirtās pilnvaras noslēgt līgumus šā uzņēmuma vārdā Līgumslēdzējā Valstī, tiek uzskatīts, ka šim uzņēmumam ir pastāvīgā pārstāvniecība šajā valstī attiecībā uz jebkuru šīs personas veikto darbību uzņēmuma labā šajā valstī, izņemot gadījumus, kad pastāvīgo darbības vietu, kuru izmanto šī persona, nevar uzskatīt par pastāvīgo pārstāvniecību, saskaņā ar šīs konvencijas 5.panta noteikumiem.

Tiek uzskatīts, ka uzņēmumam nav pastāvīgās pārstāvniecības Līgumslēdzējā Valstī, ja uzņēmums veic uzņēmējdarbību šajā valstī, vienīgi izmantojot starpnieku, tirdzniecības aģentu vai jebkuru citu neatkarīgu aģentu, ar nosacījumu, ka šīs personas veic savu parasto uzņēmējdarbību. Tomēr, ja šāda aģenta darbība pilnīgi tiek veikta uzņēmuma labā, viņu nevar uzskatīt par neatkarīgu aģentu.

Ārvalsts uzņēmuma pastāvīgā pārstāvniecība Baltkrievijā maksā nodokļus saskaņā ar Baltkrievijas Republikas likumiem.

Attiecībā uz PVN, ja pakalpojums tiek sniegts reģistrētam nodokļa maksātājam, tad pakalpojuma sniegšanas vieta saskaņā ar PVN likuma 19.panta 1.daļu ir:

1) pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta;

2) pakalpojuma saņēmēja pastāvīgās iestādes atrašanās vieta, ja pakalpojums tiek sniegts pakalpojuma saņēmēja pastāvīgajai iestādei, kas neatrodas šīs personas saimnieciskās darbības mītnes vietā;

3) pakalpojuma saņēmēja deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tādas nav, - pastāvīgās uzturēšanās vieta, ja pakalpojuma saņēmējam nav saimnieciskās darbības mītnes vietas vai pastāvīgās iestādes.

Tātad, ja pakalpojums tiek sniegts Latvijas firmas pastāvīgajai pārstāvniecībai Baltkrievijā, kura, savukārt, PVN likuma izpratnē atbilst pastāvīgās iestādes jēdzienam, tad pakalpojuma sniegšanas vieta ir Baltkrievija. PVN tiek piemērots atbilstoši Baltkrievijas likumdošanai.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602