Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Grāmatvedības uzskaites veikšana un gada pārskati, ja ienākumi no saimnieciskās darbības nepārsniedz 200 000 latus gadā


13.03.2012

Jautājums

Individuālais komersants veic saimniecisko darbību. Gada apgrozījums no saimnieciskās darbības nepārsniedz 200 000 latus. Kā veikt grāmatvedības uzskaiti (vienkāršais vai divkāršais ieraksts)? Kādi gada pārskati ir jāiesniedz VID?



Atbilde

No 2010.gada 1.jūlija stājās spēkā izmaiņas „Gada pārskatu likuma” 1.panta 1.un 2.daļās, kur atzīmēts, ka šis likums attiecas uz Latvijā reģistrētām komercsabiedrībām, kooperatīvajām sabiedrībām, Latvijā reģistrētām Eiropas ekonomisko interešu grupām un Eiropas komercsabiedrībām, kā arī individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kuru apgrozījums (ienākumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšjā pārskata gadā pārsniedz 200 000 latus.

Individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības var sagatavot gada pārskatu, ievērojot šī likuma noteikumus, kā arī tajā gadījumā, ja viņu apgrozījums (ienākumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 200 000 latus.

Tādā veidā, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, kuru saimnieciskās darbības apgrozījums iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latus, var kļūt par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem un maksāt nodokli pēc 15% likmes vai maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli – 25%.
Individuālajam uzņēmumam (tajā skaitā zemnieku vai zvejnieku saimniecībai) – uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājam – ir pienākums iesniegt gada pārskatu sakaņā ar „Gada pārskatu likumu” (likuma „Par UIN” 4.panta 5.daļa).

Uzņēmumu ienākuma nodokli nemaksā:

- fiziskās personas;

- individuālie (ģimenes) uzņēmumi (kā arī zemnieku un zvejnieku saimniecības), kuras atbilstoši „Gada pārskatu likumam” nav izvēlējušies gada pārskata noformēšanu (likuma „Par UIN” 2.panta 2.daļa).

Tātad, individuālie komersanti un citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, (līdz 2013.gada 1.jūlijam) var kārtot grāmatvedību, izmantojot vienu no shēmām:

- saskaņā ar „Gada pārskatu likumu”.

Šajā gadījumā uzņēmuma gada pārskats sastāv no finanšu pārskata, kurā tiek iekļauta: bilance, peļņas vai zaudējumu aprēķins, naudas plūsmas pārskats, pārskats par pašu kapitāla izmaiņām, pielikums, vadības ziņojums;

- vienkāršā ieraksta sistēmā, kā bija iepriekš, saskaņā ar MK noteikumiem Nr.188 "Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā".

Šajā gadījumā deklarācija par gada ienākumiem no saimnieciskās darbības tiek iesniegta VID no 1.marta līdz 1.jūnijam nākošajā gadā pēc taksācijas gada (likuma „Par IIN” 19.panta 5.daļa).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602