Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Deputāti rosina regulēt tabakas aizstājējproduktu apriti
Izdrukāt

Deputāti rosina regulēt tabakas aizstājējproduktu apriti

30.11.2020

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 11.novembrī nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā izmaiņas tabakas produktu aprites likumā, paredzot ieviest regulējumu arī tabakas aizstājējproduktiem. Tādējādi tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumi attiektos arī uz beztabakas nikotīna spilventiņiem, kuru aprite Latvijā patlaban nav regulēta, kā arī citiem līdzīgiem jauniem produktiem, kuri Latvijas tirgū varētu ienākt nākotnē, informē Saeimas Preses dienests.

“Situācija prasa rosinājumu, jo patlaban pat bērni var iegādāties nikotīnu saturošus produktus, kuru viens iepakojums satur teju tikpat daudz indes, cik 12 cigarešu paciņas. Citiem vārdiem, tirgū ir brīvi pieejamas letālas nikotīna devas. Turklāt uz šo nikotīna spilventiņu iepakojuma nav brīdinājuma par kaitīgumu, reklāma nav ierobežota, un tie netiek aplikti ar akcīzes nodokli. Komisija nāk klajā ar iniciatīvu, lai šo nepieņemamo situāciju mainītu,” informē Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.  

Lai samazinātu tabakas aizstājējproduktu pārmērīgas lietošanas vai pārdozēšanas risku, to laišanai tirgū paredzēts piemērot īpašas satura prasības un noteikt maksimāli pieļaujamo nikotīna daudzumu vienā tabakas aizstājējprodukta vienībā, gan vienā iepakojumā. Par maksimāli pieļaujamo toksiskās vielas daudzumu šajos produktos vēl paredzamas diskusijas starp likumprojekta lasījumiem, norāda komisijas vadītājs.

Uz tabakas aizstājējproduktu iepakojuma plānots izvietot brīdinājumu par to ietekmi uz veselību, kā arī informāciju par nikotīna saturu un daudzumu.

Šiem produktiem tiks noteiktas īpašas aprites prasības, tostarp pārdošanas aizliegums nepilngadīgajiem, aizliegums pārdot tos internetā, kā arī reklāmas un sponsorēšanas ierobežojumi.

“Mēs paredzam, ka jaunais regulējums attieksies ne tikai uz produktiem, kas jau ir ienākuši tirgū, bet arī tabakas un nikotīna izstrādājumiem vai elektroniskajām cigaretēm līdzīgu produkciju, kas tirgū varētu ienākt nākotnē. Tādējādi mums pēc katra šāda gadījuma nebūtu jāver vaļā likums, jo tas jau attieksies uz jaunajiem veselībai bīstamajiem produktiem,” uzsver Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs.

Likumprojektā piedāvāta tabakas aizstājējproduktu definīcija, kas aptver šobrīd tirgū esošos beztabakas nikotīna spilventiņus un citus tabakas aizstājējproduktus, kas satur vai nesatur nikotīnu un kas varētu parādīties tirgū un kuru lietošana ir līdzīga vai līdzīgiem mērķiem kā tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, bezdūmu tabakas izstrādājumus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to uzpildes tvertnes.

Likumprojekts paredz arī jaunu elektroniskās karsēšanas ierīces definīciju, lai cita starpā regulētu tādu produktu kā IQOS apriti Latvijas tirgū un attiecinātu uz tiem arī reklāmas ierobežojumus.

Līdztekus komisijas virzītajiem grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā būs nepieciešamas izmaiņas arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kā arī atsevišķos Ministru kabineta noteikumos. Tāpat likumprojekts būs jāsaskaņo Eiropas Komisijā, norāda A.Skride.  



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602