Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Saeima pieņem grozījumus tabakas izstrādājumu nelegālās tirdzniecības efektīvākai apkarošanai
Izdrukāt

Saeima pieņem grozījumus tabakas izstrādājumu nelegālās tirdzniecības efektīvākai apkarošanai

16.09.2020

Lai efektīvāk ierobežotu tabakas izstrādājumu nelegālo apriti, Saeima 3.septembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumu grozījumus, kas cita starpā paredz noteikt kriminālatbildību par tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju neatkarīgi no tās apmēra.

Līdz šim kriminālatbildība par tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju iestājas tad, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā. Nesasniedzot ievērojamu apmēru, tika piemērota administratīvā atbildība.

Ar Krimināllikuma grozījumiem noteikts, ka gadījumā, ja persona realizēs nelegāli izgatavotus (ražotus) vai ar akcīzes nodokļa markām nemarķētus tabakas izstrādājumus vai tādus bezdūmu tabakas izstrādājumus, kuru laišana tirgū ir aizliegta, tai varēs piemērot kriminālatbildību arī tad, ja realizācija ir notikusi nelielā apmērā mantkārīgā nolūkā. Šādā gadījumā personu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Kā likumprojektā atzīmējuši tā autori, daudziem nelikumīgu tabakas izstrādājumu tirgotājiem piemēroti administratīvie sodi vairāku tūkstošu eiro apmērā, taču tirgotāji šos sodus nenomaksā un arī piedzīt no viņiem tos nav iespējams.

Ar grozījumiem arī pastiprināta kriminālatbildība par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā vai organizētā grupā. Proti, ievērojama apmēra gadījumā personu būs iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, savukārt organizētas grupas gadījumā personu būs iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat astoņiem gadiem.

Ar grozījumiem likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" noteikts tabakas izstrādājumu daudzums, kura sasniegšana atzīstama par noziedzīgu nodarījumu lielā apmērā.

Tāpat noteikts tabakas izstrādājumu daudzums, kura nepārsniegšana atzīstama par maznozīmīgu noziedzīgu nodarījumu, paredzot iespēju personu no kriminālatbildības atbrīvot. Vienlaikus nodarījuma maznozīmīguma konstatēšana neradīs pienākumu atbrīvot personu no kriminālatbildības, par to būs jālemj procesa virzītājam, ņemot vērā visus lietas apstākļus un personu raksturojošo informāciju, uzsvēruši likumprojekta autori.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 18. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602