Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmējiem pieejams plašs atbalsta instrumentu klāsts
Izdrukāt

Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmējiem pieejams plašs atbalsta instrumentu klāsts

09.09.2020

Ekonomiskās situācijas stabilizēšanai Covid-19 krīzes laikā un pēc tās uzņēmēju atbalstam tika izstrādātas virkne valsts atbalsta programmas, sākot no dīkstāves pabalstiem darbiniekiem un nodokļu brīvdienām, kas deva atbalstu un atspēriena punktu uzņēmējiem krīzes laikā,  līdz investīcijām apgrozāmajiem līdzekļiem un jaunu produktu izstrādei, kā arī starptautiskās konkurētspējas un eksporta veicināšanai.

No Ekonomikas ministrijas izstrādātajām atbalsta programmām populārākās ir Altum aizdevumu programma apgrozāmo līdzekļu pieejamības nodrošināšanai un garantiju programmas saimnieciskās darbības veicējiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība, kas komersantiem pieejamas jau no 2020.gada 25.marta. Līdz š.g. 21. augustam Altum izsniegusi aizdevumus komersantiem 83 miljonu eiro apmērā 446 projektu īstenošanai. Tāpat Altum sadarbībā ar bankām līdz šim nodrošinājusi kredītu brīvdienu iespējas uzņēmējiem vairāk kā 84,7 miljonu eiro apmērā, izsniedzot garantijas 31,5 miljonu eiro apmērā kopumā 161 darījumam. Atbalsta programmas joprojām ir pieejamas uzņēmējiem, par atbalsta saņemšanas iespējām aicinām komersantus vērsties Altum.

No š.g. marta jebkuras nozares Covid-19 krīzes skartais uzņēmums varēja kvalificēties dīkstāves pabalsta saņemšanai. Par laiku no šā gada 12. marta līdz 30. jūnijam – Covid-19 izraisītās dīkstāves periodā – Valsts ieņēmumu dienests (VID) darba ņēmējiem ir izmaksājis 126 946 dīkstāves pabalstus kopumā 51,3 miljonu eiro apmērā. Šos pabalstus vienu vai vairākas reizes saņēmuši kopumā 52 791 darba ņēmēji.

Pēc dīkstāves pabalsta darbības beigām tika izveidots jauns instruments Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai nodarbinātības sekmēšanai eksportējošiem nodokļu maksātājiem uzņēmumiem un tūrisma nozares uzņēmumiem. Līdz š.g. 21. augustam Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sniegusi atbalstu 51 eksportējošam uzņēmumam 6 554 413 eiro apmērā un 171 tūrisma nozares uzņēmumam 4 322 804 eiro apmērā. Šie abi atbalsta instrumenti komersantiem pieejami līdz š.g. 30. septembrim, par atbalsta saņemšanas iespējām aicinām komersantus vērsties LIAA.

Tāpat uzņēmējiem bija un joprojām ir pieejami arī vairāki atbalsta instrumenti nodokļu veidā, t.sk. nodokļu brīvdienas līdz 3 gadiem. Kopš Covid-19 izraisītās dīkstāves perioda sākuma līdz š.g. 24. augustam dažādu ilgumu nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumi piešķirti 14 586 uzņēmējiem kopumā 253 917 070 eiro apmērā. Nodokļu brīvdienas līdz 3 gadiem uzņēmējiem būs pieejamas līdz šā gada beigām. Informācija par VID administrētajiem atbalsta pasākumiem uzņēmējiem pieejama VID mājaslapā.

Papildu būtiski norādīt, ka tūrisma nozares atbalstam izstrādāts īpašs atbalsta mehānisms repatriācijas izmaksu segšanai tūrisma operatoriem, paredzot, ka Latvijā reģistrēti un licencēti tūrisma operatori līdz 2020.gada 1.oktobrim var iesniegt pieteikumu Patērētāju tiesību aizsardzības centrā granta saņemšanai, lai kompensētu Covid-19 izplatības rezultātā radušās tūristu repatriācijas izmaksas. Līdz šim brīdim PTAC nav saņemts neviens iesniegums atbalsta saņemšanai.

Papildu finansējums tika piešķirts arī nodarbināto apmācībām atbalstam augsta līmeņa apmācībām par stratēģisko uzņēmējdarbības vadību, kā arī IKT, netehnoloģiskām apmācībām, kā arī apmācībām, lai sekmētu investoru piesaisti. Šo programmu ietvaros līdz šim kopumā atbalsts sniegts 1924 uzņēmumiem, nodrošinot apmācības 18 827 nodarbinātiem 8 400 000 eiro apmērā.  Cilvēkresursu attīstībai vēl šogad tik izstrādātas vairāki atbalsta instrumenti uzņēmumu digitālai attīstībai, augsta līmeņa apmācības programma (tai skaitā Mini-MBA programma) uzņēmējiem un uzņēmumu vadītājiem, jauns atbalsta instruments apmācībām - labās prakses pārņemšanai no citiem pieredzējušiem uzņēmumiem Latvijā un pasaulē. Tāpat plānots īstenot sabiedrības informēšanas kampaņu, lai motivētu iedzīvotājus mācīties visas dzīves garumā (mūžizglītībai).

Uzņēmējdarbības tālākai attīstībai pieejamas arī garantijas lielajiem komersantiem un  Kapitāla fonds lielajiem uzņēmumiem, tāpat šobrīd vēl strādājam pie vairākām atbalsta programmām, kas uzņēmējiem būs pieejamas līdz šā gada beigām - aizdevumiem un to procentu likmju subsīdijām komersantiem konkurētspējas veicināšanai un citiem finanšu instrumentiem.

Papildu finansējums tika piešķirts arī Altum īstenotajai Mājokļu garantiju atbalsta programmai, kuras ietvaros Altum sniedz garantiju bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem. Līdz šim programmas ietvaros piešķirtas mājokļu garantijas 14 726 ģimenēm ar bērniem (ģimenēs kopā ir  21 148 bērni) par kopējo summu 27,2 miljoni eiro. Papildu tiek turpināts darbs pie jauna atbalsta instrumenta mājokļa pieejamības veicināšanai – programmas “Balsts”, kuras ietvaros privātpersonām būs ieejams grants mājokļa būvniecībai vai iegādei.

Vienlaikus papildu finansējums tika piešķirts arī energoefektivitātes paaugstināšanai daudzdzīvokļu ēkās, sekmējot būvniecības nozares attīstību un darba vietu noturēšanu. Programmas ietvaros līdz šim kopumā Altum sniedzis atbalstu – grantus 64 miljonu eiro apmērā 618 ēku atjaunošanai; 269 projekti vēl ir izskatīšanas stadijā. Papildu strādājam pie jaunas atbalsta programmas privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602