Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Informācijas apmaiņa ar nerezidentu finanšu kontiem
Izdrukāt

Informācijas apmaiņa ar nerezidentu finanšu kontiem

09.08.2017

2017.gada septembrī 52 valstis, tostarp – Latvija, uzsāks automātisku informācijas apmaiņu par nerezidentu finanšu kontiem. Turpmāk reizi gadā informācijas apmaiņā iesaistīto valstu nodokļu administrācijas sniegs Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam (turpmāk –VID) informāciju par Latvijas rezidentu finanšu kontiem, savukārt Latvijas VID sniegs informāciju par citu valstu nerezidentu kontiem Latvijā. Tas ir būtisks solis, lai nodokļu administrācijas varētu identificēt ārvalstīs glabātās naudas apmēru, cīnītos pret t.s. “ofšoriem” un atklātu patiesā labuma guvējus, kas aiz tiem nereti slēpjas.

Finanšu iestāde sava klienta rezidences valsti varēs noteikt, pamatojoties uz tās rīcībā esošo konta turētāja pašreizējo dzīvesvietas adresi. Tas nozīmē, ka informācijas apmaiņa var skart tos ārvalstīs dzīvojošos, kuri atverot kontu vietējā bankā, kā dzīvesvietas adresi norādījuši Latvijas adresi. Attiecīgās valsts banka var uzskatīt šī konta turētāju par Latvijas nodokļu rezidentu un nosūtīt datus Latvijas nodokļu administrācijai. Identiski varēs rīkoties Latvijas bankas – citu valstu nodokļu administrācijām nosūtīt to klientu konta datus, kuru dzīvesvietas adrese ir citā valstī. Minēto informāciju nodokļu administrācijas izmantos nodokļu kontroles un administrēšanas procesā.

Šādu informācijas apmaiņu paredz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas izstrādātais Globālais ziņošanas standarts (Common Reporting Standard) un 2014.gada 9.decembra Padomes Direktīva 2017/107/ES, kuri Latvijas likumdošanā ir pārņemti ar grozījumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām” un 2016.gada 5.janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr.20 “Kārtība, kādā finanšu iestāde izpilda finanšu kontu pienācīgas pārbaudes procedūras un sniedz Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par finanšu kontiem”.

Vienlaikus ar Latviju informācijas apmaiņu uzsāks arī visas Eiropas Savienības dalībvalstis, kā arī valstis no citiem pasaules reģioniem – Argentīna, Indija, Dienvidkoreja, kā arī zemu nodokļu valstis, tādas kā Bermudu salas, Britu Virdžīnu salas, Kaimanu salas, Menas sala, Džersija, Gērnsija u.c.

Iesaistīto valstu nodokļu administrācijas sniegs Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par Latvijas rezidentu finanšu kontiem un noteikta veida ienākumiem (procenti, dividendes, ieņēmumi no finanšu aktīvu pārdošanas) iesaistīto valstu finanšu iestādēs. Informācija tiks sniegta gan par fiziskajām, gan arī juridiskajām personām (iekļaujot informāciju par trastiem un nodibinājumiem).

Latvijas finanšu iestāžu klientus – fiziskas un juridiskas personas, kas ir Latvijas nodokļu rezidenti un neuztur finanšu kontus ārvalstīs, informācijas apmaiņas nosacījumi tieši neskars.

Attiecība uz kontu turētāju rezidences noteikšanu, finanšu iestādēm ir jāveic pienācīgās pārbaudes, kuras paredz, ka zemas vērtības kontiem (konts, kura kopējais konta beigu atlikums vai vērtība kontu kategorijas noteikšanas datumā nepārsniedz 1 miljonu USD) netiek veiktas padziļinātas pārbaudes un klienta rezidences valsts var tikt noteikta, pamatojoties uz finanšu iestādes rīcībā esošo konta turētāja pašreizējās dzīvesvietas adresi. Attiecībā uz lielas vērtības kontiem (atlikums vai vērtība kontu kategorijas noteikšanas datumā pārsniedz 1 miljonu USD) finanšu iestādei ir pienākums veikt padziļinātu pārbaudi, lai noteiktu klienta rezidences valsti nodokļu vajadzībām, t.sk. nepieciešamības gadījumā no konta turētāja iegūstot apliecinājumu vai attiecīgos dokumentāros pierādījumus, lai noteiktu konta turētāja rezidences valsti(-is) nodokļu vajadzībām.

PIEMĒRS

Ja Latvijas iedzīvotājam, kurš dzīvo un strādā Lielbritānijā, ir atvērts zemas vērtības konts Lielbritānijas bankā un kā pašreizējās dzīvesvietas adrese bankas datubāzē ir norādīta Latvijas adrese, Lielbritānijas banka var uzskatīt šī konta turētāju par Latvijas nodokļu rezidentu un attiecīgi ziņot par šī Latvijas rezidenta kontu Lielbritānijas nodokļu administrācijai, kura savukārt nodos šo informāciju Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602