Samērīga NĪN pieauguma nodrošināšanai nepieciešams pilnveidot kadastrālās vērtēšanas metodiku - www.d-k.lv


11.aprīlī Ministru kabinets (MK) izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam.

Ziņojuma mērķis bija analizēt un vērtēt dažādus iespējamos nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma sabalansēšanas modeļus, kas ļautu nodrošināt vienmērīgu, sabalansētu, ilgtermiņā piemērojamu un administrējamu nodokļa politiku.

Ziņojumā izklāstīta pašreizējā spēkā esošā nekustamā īpašuma nodokļa uzlikšanas  un prognozēšanas kārtība, nekustamā īpašuma nodokļu sloga  pieauguma iemesli, “vienīgā īpašuma” principa analīze un riski, darba grupā izskatītie alternatīvie nekustamā īpašuma nodokļa sloga mazināšanas modeļi ēkām un zemei, kā arī iezīmēti iespējamie pasākumi nodokļa bāzes – kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnveidošanai.

Ziņojuma rezultātā tiek izdarīti secinājumi: ja būtiski netiek pilnveidotas kadastrālās vērtēšanas metodes un mazināta dažādība nekustamo īpašumu struktūrā, nav iespējams tikai ar nekustamā īpašuma nodokļa politikas izmaiņām ierobežot, stabilizēt un sabalansēt pieaugošo nekustamā īpašuma nodokļa slogu. Nodokļu sloga neproporcionālu (atsevišķos gadījumos – neadekvāti lielu) pieaugumu primāri nosaka strauji augoša nodokļa bāze – kadastrālā vērtība.

Saskaņā ar ziņojumu ir nepieciešams veikt grozījumus normatīvajos aktos, lai pilnveidotu kadastrālās vērtēšanas kritērijus, principus un metodes, ar kurām nodrošinātu mērenu un pakāpenisku kadastrālo vērtību pieaugumu dzīvojamajiem īpašumiem, tādējādi ierobežojot straujas kadastrālās vērtības pieaugumu nekustamā īpašuma segmentam kopumā.

Tieslietu ministrija MK iesniegusi grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, paredzot, ka kadastrālo vērtību bāzes, kas stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī, tiek saglabātas nemainīgas līdz 2019. gada 31. decembrim, vienlaikus no 2018. gada pieļaujot izņēmumus attiecībā uz dažiem izņēmuma gadījumiem.

Līdz 2018. gada 30. martam Tieslietu ministrijai ir uzdots nodrošināt kadastrālo vērtību metodikas pilnveidošanu, bet līdz 2019. gada 15. maijam iesniegt MK noteikumu projektu par kadastrālo vērtību bāzi 2020. – 2023. gadam, kas aprēķināta, balstoties uz pilnveidoto kadastrālās vērtēšanas metodiku.

Tajā pašā laikā FM ir uzdots līdz 2019. gada 31. martam izstrādāt grozījumus likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas nodrošinātu samērīgu nekustamā īpašuma nodokli.