Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Tiks atvieglota investoru darbība starp Latviju un Šveici un Latviju un Vjetnamu
Izdrukāt

Tiks atvieglota investoru darbība starp Latviju un Šveici un Latviju un Vjetnamu

26.09.2016

20. septembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tiks izskatīts likumprojekts, kas paredz grozījumus Latvijas un Šveices noslēgtajā konvencijā par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

Likumprojekts paredz, ka dividendes to izcelsmes valstī tiek atbrīvotas no nodokļa uzlikšanas (līdz šim tie bija 5%), ja to patiesā labuma guvējs ir otras valsts (Latvijas vai Šveices) rezidenta sabiedrība (kas nav personālsabiedrība), kam tieši pieder vismaz 10% (līdz šim 20% līdzdalība) no dividendes saņemošās sabiedrības kapitāla daļām, vai tas ir pensiju fonds vai otras valsts Centrālā banka. Attiecībā uz visiem citiem gadījumiem likme paliek nemainīga un tā ir 15%.

Ar grozījumiem tiks samazinātas arī maksimāli piemērojamās nodokļa likmes, pēc kurām procentu maksājumiem un autoratlīdzībai tiek uzlikti nodokļi to izcelsmes valstī, paredzot 0% likmi (līdz šim procentu maksājumiem tā bija 10%, bet autoratlīdzībai – 5%) procentu maksājumiem un autoratlīdzībām, ko izmaksā vienas valsts rezidenta sabiedrība otras valsts rezidenta sabiedrībai. Attiecīgi visos citos gadījumos 10% likmi piemēro procentu maksājumiem un 5% likmi piemēro autoratlīdzībām. Līdz ar to investori iegūst skaidrību par to, cik lielā mērā izcelsmes valstī var tikt aplikti ar nodokļiem viņu gūtie ienākumi.

Ar likumprojektu tiks nodrošināta Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Globālā foruma par caurskatāmību un informācijas apmaiņu nodokļu jomā izstrādātā starptautiskā standarta ieviešana (šobrīd informācijas apmaiņa tiek veikta atbilstoši 2000. gada OECD paraugkonvencijai, kas paredz ievērojami šaurāku informācijas apmaiņas tvērumu). Tāpat tiks nodrošināta Nodokļa bāzes samazināšanu un peļņas pārneses novēršanas (BEPS) pasākumu plānā paredzēto normu pārņemšanu, kā arī tiks nodrošināts vēl labvēlīgāks nodokļu uzlikšanas režīms attiecībā uz tādiem ieņēmumu veidiem kā dividendes, procentu maksājumi un autoratlīdzības, radot labvēlīgākus apstākļus komercdarbībai Latvijā un Šveicē, kā arī atvieglojot Latvijas investoru darbību Šveicē un otrādi un kopumā veicinot ārvalstu investīciju piesaistīšanu.

Tāpat, ievērojot BEPS pasākumu plānā paredzēto, lai stiprinātu un nodrošinātu efektīvāku normas par savstarpējo saskaņošanas procedūru piemērošanu, grozījumi paredzēs, ka lietas, kurās vienošanās starp nodokļu administrācijām nav panākta 3 gadu laikā, varēs tikt iesniegtas izskatīšanai arbitrāžā. 

MK sēdē paredzēts izskatīt arī likumprojektu par Latvijas valdības un Vjetnamas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem.

Šis likumprojekts paredz novērst dubultu nodokļa uzlikšanu, kā arī katras līgumslēdzējas valsts potenciālajiem investoriem radīt stabilāku un skaidrāku nodokļu uzlikšanas režīmu otrā līgumslēdzējā valstī gan attiecībā uz uzņēmējdarbības ienākumu, gan arī uz tādiem ienākumiem kā dividendes, procenti, autoratlīdzības un atlīdzības par tehniskajiem pakalpojumiem.

Atbilstoši līgumā definētajam, tiks noteikts, ka to izcelsmes valstī dividendes, procentu maksājumu un autoratlīdzības var aplikt ar nodokli, kas nepārsniedz 10% likmi no minēto ienākumu kopapjoma. Līdz ar to investori iegūst skaidrību par to, cik lielā mērā izcelsmes valstī var tikt aplikti ar nodokļiem viņu gūtie ienākumi.

Abi likumprojekti veicinās informācijas apmaiņu līgumslēdzēju pušu kompetentajām iestādēm, novēršot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kā arī veicinās komercdarbību, atvieglos investoru darbību un kopumā veicinās ārvalstu investīciju piesaistīšanu. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 19. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602