Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Radīta īpaša mobilā lietotne Valsts ieņēmumu dienesta informēšanai par aizdomīgiem darījumiem
Izdrukāt

Radīta īpaša mobilā lietotne Valsts ieņēmumu dienesta informēšanai par aizdomīgiem darījumiem

15.06.2016

Ņemot vērā iedzīvotāju interesi par pagājušā gada nogalē notikušo akciju “Iemet čeku – mēs to pārbaudīsim!”, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) ir izstrādājis īpašu mobilo lietotni “Aizdomīgie darījumi”. Ar tās palīdzību ikvienam iedzīvotājam ir iespēja ērti un vienkārši iesaistīties negodprātīgu uzņēmēju apzināšanā un atbalstīt cīņu pret ēnu ekonomiku, anonīmi nosūtot VID čeku, kvīti vai citu maksājumu apliecinošu dokumentu par šaubīgiem darījumiem.

Viedtālruņa lietotāji aplikāciju “Aizdomīgie darījumi” var lejupielādēt mobilās platformas piegādātāju uzturētajās vietnēs:

Lai iesniegtu VID informāciju par aizdomīgiem darījumiem, viedtālruņa īpašniekam jāveic vien dažas vienkāršas darbības:

  • izmantojot aplikāciju, jānofotografē čeks vai cits maksājumu apliecinošs dokuments (vai arī aplikācijā tas jāpievieno no viedtālruņa galerijas), kas personai šķiet aizdomīgs (vēlams attaisnojuma dokumentus fotografēt un iesūtīt secīgi – citu pēc cita);
  • jāapraksta notikuma vieta (piemēram, pakalpojumu sniedzējs, adrese u.tml.) vai arī jāpozicionē tā atrašanās vieta kartē;
  • vēlams pievienot papildu informāciju – novērojumus, kas varētu palīdzēt VID izprast situāciju, piemēram, čeks izsniegts tikai pēc pircēja pieprasījuma, citiem pircējiem netiek izsniegti čeki u.tml.;
  • lai nosūtītu visu informāciju (darījumu apliecinošo dokumentu (kases čeku, kvīti, biļeti), darījuma vietas aprakstu un papildu informāciju) VID, jāizvēlas “Saglabāt”. 

Par aizdomīgiem vai šaubīgiem darījumiem var liecināt dažādi maksājumu apliecinoši dokumenti, kas izraisa šaubas, piemēram, tie šķiet neīsti (viltoti), tajos ir pārāk maz informācijas, tie izskatās vairāk pēc čeka kopijas, nevis īsta kases aparāta čeka. Savukārt, ja tā ir kvīts vai biļete, tai trūkst numura (to veido divi latīņu alfabēta burti un ne vairāk kā sešu zīmju kārtas numerācija), pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja nosaukuma, nodokļu maksātāja reģistrācijas koda vai cita būtiska rekvizīta. Iespējams, ka aizdomas rada nevis saņemtais attaisnojuma dokuments, bet gan tā izsniegšanas veids vai tā izsniedzējs rada šaubas par pakalpojuma sniedzēja godprātību. Jebkurā gadījumā aicinām uzticēties savai intuīcijai un informēt VID par savām aizdomām.

Savukārt VID darbinieki apkopos iesniegtos čekus, kvītis un biļetes, apzinās to izsniedzējus, salīdzinās ar VID rīcībā esošo informāciju par šiem uzņēmumiem un nepieciešamības gadījumā veiks atbilstošākos nodokļu administrēšanas pasākumus. Tādēļ ir īpaši svarīgi, lai iesūtītie attēli būtu skaidri un saprotami, kā arī vēlams pievienot īsu papildu informāciju – situācijas aprakstu.

Vēršam uzmanību, ka ziņojums, kas nosūtīts ar mobilo lietotni “Aizdomīgie darījumi”, ir pilnībā anonīms. VID saņem tikai nosūtīto attēlu un aprakstu. Lietotāja dati (arī tālruņa numurs) nenonāk VID rīcībā. Sūtītāju ir iespējams identificēt tikai gadījumā, ja informācijas nosūtītājs komentāra laukā pats ieraksta informāciju par sevi, lai VID nepieciešamības gadījumā varētu ar viņu sazināties.

Visa informācija, kas tiek iesūtīta ar mobilās lietotnes “Aizdomīgie darījumi” palīdzību, nonāk īpaši izveidotā datu glabātavā VID datubāzē.

Atgādinām, ka ikvienam iedzīvotājam pašam ir iespēja VID mājaslapā Publiskojamo datu bāzē pārbaudīt, vai:

Pateicamies ikvienam iedzīvotājam, kurš jau līdz šim ir sniedzis VID informāciju par iespējamiem nodokļu nenomaksas gadījumiem. Aicinām izmantot arī mobilo lietotni “Aizdomīgie darījumi”, lai pārliecinātos par uzņēmēju godprātību, jo samaksātie nodokļi ir mūsu nākotne. Ja pieļausim, ka negodprātīgas personas vai uzņēmēji atļaujas nemaksāt nodokļus, mēs nesaņemsim sociālos, izglītības, drošības, veselības, sabiedrības aizsardzības un citus mums vitāli svarīgus un būtiskus pakalpojumus vēlamā apjomā un kvalitātē. Tikai kopīgiem spēkiem vēršoties pret nodokļu nemaksātājiem, izdosies sekmēt nodokļu ieņēmumu palielinājumu valsts budžetā, kas mums visiem nozīmēs arvien kvalitatīvākus valsts sniegtos pakalpojumus.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 25. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602