Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Saeimas komisija noslēdz darbu pie tabakas aprites likumprojekta
Izdrukāt

Saeimas komisija noslēdz darbu pie tabakas aprites likumprojekta

19.04.2016

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti 13.aprīlī noslēdza darbu pie tabakas izstrādājumu aprites likumprojekta izskatīšanas trešajā lasījumā. Jaunais likumprojekts paredz ieviest vairākus jaunus smēķēšanas ierobežojumus. 

“Likumprojektā atbalstīts priekšlikums paplašināt smēķēšanas ierobežojumus. Smēķētājam būs aizliegts smēķēt un bez aicinājuma būs jāpārtrauc smēķēšana, uzturoties arī grūtnieces tuvumā. Joprojām būs spēkā norma, kas paredz smēķēšanas aizliegumu jebkurā publiskā vietā, ja klātesošajiem pret to ir iebildumi,” skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.  

Saskaņā ar komisijas piedāvāto likuma redakciju smēķēt būs aizliegts valsts un pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos.  

Pilnīgs smēķēšanas aizliegums attieksies arī uz sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un pasažierus pārvadājošu kuģu saloniem, kabīnēm un kajītēm. Tālsatiksmes vilcienos un kuģos varēs būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem. 

Skatot likumprojektu trešajā lasījumā, deputāti izslēdza iepriekš atbalstīto normu, kas paredzēja no 2018.gada vidus atteikties no tabakas izstrādājumu publiskas izvietošanas veikalos. Saskaņā ar šo kārtību pircējam būtu pieejama vien cenu lapa ar pieejamajiem produktiem. 

“Ņēmām vērā juristu atzinumu, ka šāds jaunievedums ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, jo direktīvas izpratnē tie uzskatāmi par tehniskajiem noteikumiem. Normas pieņemšanas gadījumā Latvijai draudētu pārkāpuma procedūra, tādēļ bez saskaņošanas Eiropas Komisijā virzīt šādu normu nebūtu prātīgi.  Vienlaikus komisijas deputātu vidū ir liels atbalsts šādai jaunai kārtībai, tādēļ pie tā drīzumā noteikti atgriezīsimies, izstrādājot un virzot Saeimā atsevišķu likumprojektu,” skaidro A.Barča. 

Likumprojektā precizēta smēķēšanas definīcija, attiecinot smēķēšanas jēdzienu arī uz ūdenspīpes lietošanu, piemēram, kaljana bāros. Ņemot vērā, ka šajā procesā tiek izmantots tabakas aizvietotājs, formāli uz to patlaban nevar attiecināt smēķēšanas definīciju, deputātiem skaidroja Veselības ministrijas pārstāvji. 

Jaunais Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, cita starpā paredz ievest jaunas prasības cigarešu iepakojumam.  

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā šī gada 20.maijā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Otrdiena
2024. g. 16. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602