Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Precizētas minimālās energoefektivitātes prasības apkurei jaunbūvēm, atjaunojamām un pārbūvējamām ēkām
Izdrukāt

Precizētas minimālās energoefektivitātes prasības apkurei jaunbūvēm, atjaunojamām un pārbūvējamām ēkām

24.11.2015

Ministru kabinets šā gada 10.novembra sēdē apstiprināja grozījumus ēku energosertifikācijas noteikumos, ar kuriem tiek precizētas ēku energoefektivitātes klases, kā arī noteiktas pieļaujamās prasības energoefektivitātes rādītājam apkurei jaunbūvēm, atjaunojamām un pārbūvējamām dzīvojamām un nedzīvojamām ēkām.

Pieļaujamās prasības jaunbūvēm, atjaunojamām un pārbūvējamām ēkām izstrādātas tā, lai tās būtu izpildāmas Latvijas būvnormatīvā LBN 003-15 „Būvklimatoloģija” noteiktajai Alūksnes apkures sezonas klimata zonai. Tāpat noteikumos ir iekļauts papildu kritērijs, kas atvieglo prasību sasniegšanu ēkām, kam vidējais apkurināmās platības telpu augstums pārsniedz 3,5m.

Lietuvas un citu ES dalībvalstu pieredze, kā arī Ekonomikas ministrijas veiktie aprēķini parāda, ka noteikumos noteiktais ēkas energoefektivitātes rādītājs apkurei 30 kWh uz kvadrātmetru gadā gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēkām, atsevišķiem ēku tipiem ir grūti sasniedzams un nav ekonomiski pamatots. Tādēļ grozījumos ir atsevišķi izdalīta Gandrīz nulles enerģijas ēkas klase un A klase, palielinot robežlielumu energoefektivitātes rādītājam apkurei gandrīz nulles enerģijas ēkām un A klasei, un nosakot robežlielumu dzīvojamām ēkām -  ne vairāk kā 40 kWh uz kvadrātmetru gadā, nedzīvojamām ēkām – ne vairāk kā 45  kWh uz kvadrātmetru gadā.

Līdz ar grozījumiem noteikumos tiek mīkstinātas prasības, lai novērstu riskus nodrošināt Direktīvas 2010/31/ES prasību ieviešanu, kas paredz, ka līdz 2020. gada beigām visām jaunbūvēm jāsasniedz gandrīz nulles enerģijas ēkas līmenis un, ka līdz 2018.gada beigām visām valsts iestāžu ēkām jāsasniedz gandrīz nulles enerģijas ēkas līmenis. Tādēļ grozījumi nosaka prasības pakāpeniskai pārejai uz gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību dzīvojamām un nedzīvojamām ēkām atkarībā no būvniecības ieceres apstiprināšanas laika perioda.

Noteikumos tiek precizēta ēku energosertifikāta un pagaidu energosertifikāta forma attiecībā uz ēku klasēm, kā arī precizēti termiņi energosertifikātu reģistrācijai energosertifikātu reģistrā. Energosertifikātu reģistrācija energosertifikātu reģistrā būs iespējama no 2016.gada 1.janvāra.

Ministru kabineta noteikumi par ēku energosertifikāciju nosaka ēku energosertifikācijas kārtību, ēkas energoefektivitātes sertifikāta un ēkas pagaidu energosertifikāta paraugu, reģistrācijas kārtību, ēku energoefektivitātes salīdzinošo vērtēšanas sistēmu, ēku energoefektivitātes klasifikācijas sistēmu, energoefektivitātes prasības un augstas efektivitātes sistēmu izmantošanas prasības gandrīz nulles enerģijas ēkām, pārbaudes kārtību un termiņus apkures sistēmām, kuru apkures katlu lietderīgā nominālā jauda ir lielāka par 20 kilovatiem, un gaisa kondicionēšanas sistēmām, kuru lietderīgā nominālā jauda ir lielāka par 12 kilovatiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602