Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Priekšnodokli par N1 kategorijas transportlīdzekli atskaita pilnā apmērā, ja to izmanto kravu, nevis cilvēku pārvadājumiem
Izdrukāt

Priekšnodokli par N1 kategorijas transportlīdzekli atskaita pilnā apmērā, ja to izmanto kravu, nevis cilvēku pārvadājumiem

17.11.2015

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) atgādina, ka, atmaksājot priekšnodokli par iegādātu, nomātu vai importētu vieglo pasažieru automobili, VID vērtē nodokļu maksātāja darījumu ekonomisko saturu un būtību, nevis tikai juridisko formu. Priekšnodokli nav tiesību atskaitīt pilnā apmērā, ja N1 kategorijas transportlīdzeklis netiek izmantots kravu pārvadāšanai, bet cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai.

Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka no valsts budžetā maksājamās nodokļa summas kā priekšnodoklis nav atskaitāmi 20 procenti no nodokļa par iegādātu, nomātu vai importētu vieglo pasažieru automobili, kura sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas un kurš nav  Pievienotās vērtības nodokļa likuma 100.panta 1.1daļas 1.punktā minētais automobilis, kā arī ar šāda automobiļa uzturēšanu saistītās izmaksas, tai skaitā izmaksas par automobiļa remontu un degvielas iegādi.

Atsevišķos gadījumos arī kravas furgons, kurš tehniskajā pasē ir klasificēts kā mehāniskais transportlīdzeklis, kas projektēts un būvēts galvenokārt kravu pārvadāšanai (N1 kategorijas transportlīdzeklis), faktiski var tikt izmantots arī pasažieru pārvadāšanai kā vieglais pasažieru automobilis.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 23.panta četrpadsmitajā daļā noteikts, ka nodokļu administrācija nosaka nodokļa maksājuma apmēru, ņemot vērā nodokļu maksātāja atsevišķa darījuma vai darījumu kopuma ekonomisko saturu un būtību, nevis tikai juridisko formu.

Tādējādi iepriekš minētais priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojums attiecībā uz vieglajiem pasažieru automobiļiem ir attiecināms arī uz tādiem automobiļiem, kuri faktiski tiek izmantoti pasažieru pārvadāšanai, nevis kravu pārvadāšanai neatkarīgi no tā, kāda transportlīdzekļa kategorija ir norādīta transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā. Ievērojot minēto, jebkuras personas rīcībā ir jābūt pierādījumiem, kā konkrētais automobilis faktiski tiek izmantots.

Tādējādi Valsts ieņēmumu dienests vērš uzmanību: ja N1 kategorijas transportlīdzeklis netiek izmantots kravu pārvadāšanai, bet tiek izmantots cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai, Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē tas ir vieglais pasažieru automobilis, uz ko attiecināmi Pievienotās vērtības nodokļa likuma 100.pantā noteiktie priekšnodokļa atskaitīšanas tiesību ierobežojumi.

Lietojot N1 kategorijas transportlīdzekli, saimnieciskās darbības izdevumu pamatošanai nodokļu maksātājam ir jākārto detalizēta uzskaite, piemēram, ar ceļazīmēm vai maršruta lapām vai arī izmantojot iekārtu, kas uztver globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) satelītu raidītos signālus un nosaka transportlīdzekļa koordinātas reālā laikā un vietā, uzņēmuma vadītāja noteiktajā kārtībā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Sestdiena
2024. g. 20. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602