Trans-taukskābju ierobežošana pārtikas produktos - www.d-k.lv


Ministru kabineta sēdē tika izskatīti un konceptuāli atbalstīti Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi un tajos noteiktais pārejas periods, kas paredz trans-taukskābju ierobežošanu pārtikas produktos.

Ministru kabinetā tika nolemts konceptuāli atbalstīt noteikumu projektu un divu gadu pārejas periodu (līdz 2018.gada 1.janvārim) pārtikas ražotājiem, kā arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, gala lēmumu par noteikumu spēkā stāšanās termiņu pieņemot Ministru kabineta sēdē pēc noteikumu projekta saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

Veselības ministrija atbilstoši Ministru kabineta  2010.gada  23.februāra instrukcijas Nr.1 „Kārtība, kādā valsts pārvaldes iestādes sniedz informāciju par tehnisko noteikumu projektiem” 2.2.apakšpunktam nosūtīs noteikumu projektu  saskaņošanai ar Eiropas Komisiju. Pēc noteikumu projekta saskaņošanas ar Eiropas Komisiju tas tiks iesniegts apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Jau ziņots, ka noteikumi izstrādāti ar mērķi mainīt Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus, ilgtermiņā uzlabojot sabiedrības veselību. Noteikumos ir definēts maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos, kas tiek izplatīti Latvijā. Normas tiks piemērotas gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām valstīm, gan arī tiem produktiem, kas tiek izplatīti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.