Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Izmaiņas līdz ar jaunās grāmatvedības regulas pārņemšanu
Izdrukāt

Izmaiņas līdz ar jaunās grāmatvedības regulas pārņemšanu

20.03.2015

Ministru Kabineta sēdē tika izskatīti vairāki Finanšu ministrijas izstrādāti likumprojekti līdz ar Jaunās Grāmatvedības direktīvas prasību pārņemšanu.

Izstrādāti divi jauni likumprojekti – Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums un likums par ieguves rūpniecībā vai pirmatnējo mežu izstrādē iesaistītu komercsabiedrību paziņojumiem par maksājumiem pārvaldes iestādēm.  Tāpat arī veikti grozījumi likumā par zvērinātiem revidentiem, Finanšu instrumentu tirgus likumā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumprojekta tiesiskais regulējums attiecināms uz tām komercsabiedrībām, kooperatīvajām sabiedrībām, individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kuras pašlaik ir spēkā esošā Gada pārskatu likuma vai Konsolidēto gada pārskatu likuma subjekti. Tas paredz noteikt gada pārskata saturu, tā sagatavošanas, revīzijas, iesniegšanas un publiskošanas kārtību, kā arī gada pārskatā atklājamās informācijas apjomu un atvieglojumus.

Saskaņā ar Jaunās Grāmatvedības direktīvas visai Eiropas Savienībai noteiktajiem vienotajiem kritērijiem likumprojektā nošķirtas un definētas mikro, mazas, vidējas un lielas sabiedrības.

Likumprojekts par ieguves rūpniecībā vai pirmatnējo mežu izstrādē iesaistītu komercsabiedrību paziņojumiem par maksājumiem pārvaldes iestādēm paredz noteikt paziņojuma un konsolidētā paziņojuma par maksājumiem pārvaldes iestādēm saturu, sagatavošanas un publicēšanas kārtību. Tā ir jauna prasība, kas attiecas uz komercsabiedrību, kura darbojas ieguves rūpniecībā vai pirmatnējo mežu izstrādē Latvijā vai citā valstī, un ir liela vai sabiedriski nozīmīga komercsabiedrība.

Grozījumi likumā par zvērinātiem revidentiem paredz, ka zvērinātiem revidentiem un to komercsabiedrībām turpmāk būs jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par faktiem, kas ir atklāti revīzijas pakalpojumu sniegšanas laikā un lietpratēja vai uzticības uzdevuma izpildes laikā un norāda uz iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (aizdomas par kukuļdošanu amatpersonai).

Tāpat šie grozījumi paredz kārtību, kādā zvērināti revidenti un to komercsabiedrības veiks Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumprojektā noteiktās ierobežotās pārbaudes. Likumprojekts attiecas uz zvērinātiem revidentiem, kā arī  to komercsabiedrībām un pārraudzības iestādēm.

Savukārt Finanšu instrumentu tirgus likumā tiks noteiktas prasības, kas attiecas uz zvērināta revidenta viedokļa sniegšanu par korporatīvo pārvaldību informāciju. Tas attiecas uz komercsabiedrībām, kuru pārvedamie vērtspapīri iekļauti regulētajā tirgū.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā tiks noteiktas sankcijas par konsolidēto gada pārskatu, kā arī paziņojumu un konsolidēto paziņojumu par maksājumiem pārvaldes iestādēm sagatavošanas un iesniegšanas noteikumu neievērošanu.

Lai nodrošinātu ar Jaunās Grāmatvedības direktīvas pārņemšanu saistīto likumprojektu izstrādāšanu, tika izveidota starpinstitūciju darba grupa. Pavisam notikušas 12 darba grupas sanāksmes. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 25. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602