Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Atbalsta kārtību naftas produktu un alkoholisko dzērienu zuduma apmēru piemērošanai
Izdrukāt

Atbalsta kārtību naftas produktu un alkoholisko dzērienu zuduma apmēru piemērošanai

03.03.2015

Valdības sēdē tika atbalstīta kārtība, kādā atsevišķām muitas uzraudzībā esošajām nefasētajām šķidrajām precēm (naftas produktiem un alkoholiskajiem dzērieniem) piemēro dabisko zudumu apmēru. Noteikumi izstrādāti, lai pilnveidotu muitas maksājumu administrēšanu, paredzētu zudumu pieļaujamos apmērus nefasētām precēm.

Par preču dabiskiem zudumiem tiek uzskatīti zudumi, kas rodas preču faktiskās dabas dēļ, nevis neuzmanības vai ļaunprātības dēļ. Preču dabisko zudumu apmērus piemēro, pamatojoties uz preču faktiskā daudzuma uzmērīšanas rezultātiem. Preču dabiskā zuduma apmērus nepiemēro, ja  netika veikta preču faktiskā daudzuma uzmērīšana.

Jāatzīmē, ka Rīgas Tehniskā universitāte izstrādājusi un iesniegusi Finanšu ministrijai pētījumu par naftas produktu un alkoholisko dzērienu dabiskajiem zudumiem muitas jomā. Pētījumā veiktie  secinājumi un priekšlikumi ir ņemti vērā, izstrādājot jauno kārtību.

Kārtība attiecas uz komersantiem, kas veic darbības ar nefasētām precēm (pārvietošanu un uzglabāšanu muitas noliktavās, brīvajās zonās, preču pagaidu uzglabāšanās vietās). Turpmāk preču faktiskā daudzuma apliecināšanu jāveic, pamatojoties uz atbilstošo valsts uzraudzības un kontroles iestāžu izsniegtajiem dokumentiem, piemēram, ar kompetentā eksperta atzinumu vai komercaktu, vispārējā parauga aktu, pieņemšanas-nodošanas aktu, svēršanas aktu, ja precēm ir piemērota muitas procedūra – tranzīts vai izvešana.

Uzglabājot preces, mērījumi būs jāveic katra mēneša pēdējā darba dienā vai dienā, kurā tiek veikta pēdējā darbība ar precēm. Mērījumi jāveic katrā rezervuārā to glabāšanas vietā un ziņas par preču mērījumiem jādokumentē atsevišķi par katru rezervuāru. Minētā prasība neattiecas uz komersantiem, kas piemēro muitas procedūru – tranzīts.

Faktiskā zuduma apmēra mērījumu formulā tiek lietota mērījuma līdzekļa kļūda procentos, bet nevis, piemēram, izmantota mērīšanas līdzekļa tehniskajā pasē norādītā mērījumu kļūda. Šobrīd praksē komersanti tilpuma uzmērīšanai bieži lieto mērinstrumentus, kuri nav kalibrēti vai kuriem kalibrēšanas sertifikātā nav norādīta atbilstoša precizitātes klase. Turklāt ietilpības kļūdas kalibrēšanas sertifikātos konkrētam mērīšanas līdzeklim var tikt norādītas vairākas gan attiecīgajos līmeņos, gan visam rezervuāram, tvertnei, tilpnei kopumā. Ņemot vērā veiktos preču daudzuma mērījumus, būs jāaprēķina preču faktiskos zudumus un jāsastāda akts. Tājā jānorāda informācija par mērījumu uzsākšanas datumu un laiku, preces nosaukumu, Kombinētās nomenklatūras kodu, rezervuāra numuru, kā arī preces daudzumu un faktiskā zuduma apmēru.

Piemērojot muitas noteikumos noteikto atzītu preču izmantošanu, muitas parāds nerodas, ja preču faktiskā zuduma apmēri (procentos) no preču uzskaitē, pavaddokumentos norādītā daudzuma nepārsniedz šajos noteikumumos pieļaujamos zuduma apmērus. Ja, veicot preču faktisko mērījumu, konstatētais zuduma apmērs pārsniegs šajos noteikumos noteikto pieļaujamo zuduma apmēru, par pārsniegto zuduma apmēru iestāsies muitas parāds.

Ja muitas procedūrā – izvešanā -, veicot mērījumus tiks konstatēts, ka preču faktiskais dabiskais zudums pārsniedz šajos noteikumos noteiktos zuduma apmērus, komersantam izvešanas deklarācijā būs jāveic labojums.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 26. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602