Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Vienlīdzīgi nosacījumi Latvijas un ārvalstu pensiju saņēmējiem
Izdrukāt

Vienlīdzīgi nosacījumi Latvijas un ārvalstu pensiju saņēmējiem

19.11.2014

Ministru kabineta (MK) sēdē tika skatīts priekšlikums noteikt ārvalstu pensiju neapliekamo minimumu 75 eiro apmērā līdz brīdim, kad pensijas saņēmējs sasniedzis Latvijā noteikto pensionēšanās vecumu.

Saskaņā ar Latvijas likumiem pensionāra neapliekamo minimumu var piemērot pensijai, bet – ja tā ir mazāka par 2820 eiro gadā – atlikušo, neizmantoto, neapliekamā minimuma daļu izmantot attiecībā pret citiem gūtajiem ienākumiem, kuri tiek aplikti ar 24% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi (piemēram, darba algu vai saimnieciskās darbības ienākumiem).

Bieži vien Latvijas nodokļu maksātājiem izmaksātā pensija atbilstoši noslēgtajiem starpvalstu līgumiem ir apliekama ar nodokļiem tikai ārvalstī (vai arī ārvalstī netiek aplikta ar nodokli), tāpēc var veidoties situācija, ka Latvijas nodokļu maksātājs gūst ārvalstu pensiju (apliktu vai neapliktu ar nodokli – atkarībā no attiecīgās valsts normatīvajiem aktiem), bet pensionāra neapliekamo minimumu var attiecināt uz citiem ienākumiem, piemēram, darba algu pilnā apmērā. Tādējādi var veidoties nevienlīdzība starp personām, kas saņem pensiju saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, un personām, kas saņem pensiju atbilstoši ārvalsts normatīvajiem aktiem.

Tāpat atsevišķās valstīs noteiktais pensijas saņemšanas minimālais vecums atšķiras no Latvijā noteiktā vecuma un var būt ievērojami mazāks. Tādējādi var veidoties nevienlīdzība arī starp viena vecuma nodokļa maksātājiem, piemērojot tiem atšķirīga apmēra neapliekamo minimumu.

Latvijas vecuma pensijas saņēmējs normālā situācijā ir vismaz 62 gadus vecs. Savukārt persona, kas saņem Latvijā ar nodokli neapliekamu ārvalsts pensiju no, piemēram, 55 gadu vecuma, ir tiesīga pensionāra mēneša neapliekamo minimumu 235 eiro apmērā piemērot visai darba algai, kamēr 55 gadus vecs Latvijas iedzīvotājs, kas ārvalstu pensiju nesaņem, var savai darba algai piemērot tikai parasto mēneša neapliekamo minimumu 75 eiro apmērā.

Lai novērstu nevienlīdzības rašanos, iespējams noteikt ārvalstu pensiju neapliekamo minimumu 75 eiro apmērā līdz brīdim, kad pensijas saņēmējs sasniedzis Latvijā noteikto pensionēšanās vecumu.

Minētais ierobežojums neattiektos uz personām, kas pensionējušās priekšlaicīgi (tām piemērotu pensionāra neapliekamo minimumu). 

Par šo priekšlikumu vēl turpināsies diskusijas nākamā gada valsts budžeta veidošanas laikā gan valdībā, gan Saeimā, kā arī ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 25. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602