Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Izmaiņas bezpeļņas organizācijas saimnieciskās darbības veikšanā
Izdrukāt

Izmaiņas bezpeļņas organizācijas saimnieciskās darbības veikšanā

19.11.2014

Nevalstiskās organizācijas (NVO) tiek dibinātas, lai sasniegtu statūtos noteiktos mērķus, kam nav pelņas gūšanas rakstura. Taču līdz šim ir izveidojusies prakse, ka NVO statusu ne reti izmanto, lai veiktu komercpraksi, nemaksājot uzņēmuma ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības. NVO saimnieciskā darbība var būt tikai kā papilddarbība , tāpēc, gatavojot 2015. gada valsts budžetu, tiek rosināts nodalīt biedrību un nodibinājumu saimniecisko darbību no darbības, kurai ir peļņas gūšanas mērķis.

Lai turpmāk izskaustu negodīgu komercpraksi un nekropļotu uzņēmējdarbības vidi, ir nepieciešams izšķirt, kad un pie kādiem nosacījumiem veicamajai saimnieciskajai darbībai ir papilddarbības un kad – pamatdarbības raksturs.

Finanšu darbības uzdevumu grupas naudas atmazgāšanas jautājumos (Financial Action Task Force) speciālajās rekomendācijās noteikts, ka ir jāpārskata normatīvie akti, kas reglamentē bezpeļņas organizācijas saimnieciskās darbības veikšanu. Jau šobrīd vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Čehijā, Polijā un citās ir noteikts, ka, ja bezpeļņas organizācija ir uzsākusi intensīvu saimniecisko darbību, tad šādas organizācijas darbība tiek pārtraukta šajā statusā.

Lai būtu iespējams izšķirt, kad veicamajai saimnieciskajai darbībai ir papilddarbības un kad – pamatdarbības raksturs, nepieciešams noteikt šādus sliekšņus:

  1. biedrības vai nodibinājuma ieņēmumi no saimnieciskās darbības ir 75% vai vairāk no biedrības un nodibinājuma kopējiem ieņēmumiem taksācijas gada laikā vai jebkurā 12 mēnešu periodā;
  2. biedrības vai nodibinājuma ieņēmumi no saimnieciskās darbības ir lielāki par 140 000 eiro taksācijas gada laikā.

Virkne biedrību un nodibinājumu veic saimniecisko darbību, kas vērsta uz sociālo mērķu sasniegšanu (sociālās uzņēmējdarbības veicēji). Šādi uzņēmumi priekšlikumam par jaunu regulējumu netiks pakļauti, piemēram, aprūpe mājās, ilgstoša aprūpe un dienas centri.

Par šo priekšlikumu vēl turpināsies diskusijas nākamā gada valsts budžeta veidošanas laikā gan valdībā, gan Saeimā, kā arī ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem. 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Trešdiena
2024. g. 24. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602