Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Nodokļu administrēšanas uzlabošana un būtiskāko problēmu risināšana saistībā ar nodokļu krāpšanas shēmām
Izdrukāt

Nodokļu administrēšanas uzlabošana un būtiskāko problēmu risināšana saistībā ar nodokļu krāpšanas shēmām

12.11.2014

Strādājot pie nākamā gada valsts budžeta projekta, no jauna aktualizēts jautājums par nodokļu administrēšanas uzlabošanu un būtiskākajām problēmām saistībā ar nodokļu krāpšanas shēmām. Rezultātā izstrādāti vairāki priekšlikumi ar mērķi uzlabot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpšanas shēmu apkarošanu un veicināt caurspīdīgāku uzņēmējdarbības vidi.

Kā viens no priekšlikumiem caurspīdīgākas uzņēmējdarbības vides veicināšanai Latvijā ir iespēja publiskot informāciju par visu komersantu samaksāto nodokļu apmēru Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā. Tādējādi tiktu veicināta nodokļu nomaksa un ienākumu deklarēšana. Šāda prakse jau nesusi pozitīvus rezultātus mūsu kaimiņvalstī Lietuvā. 

Tāpat viena no būtiskiem priekšnosacījumiem nodokļu shēmu apkarošanā ir informācijas apmaiņas uzlabošana starp Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu un VID par neparastajiem un aizdomīgajiem darījumiem, jo šobrīd VID informāciju var saņemt tikai pēc pieprasījuma par konkrētu personu. Situācijas uzlabošanai šo informāciju VID būtu jāsaņem automātiski, lai konkrētos gadījumus atklātu daudz efektīvāk. 

Vēl viena no PVN izkrāpšanas shēmām ir uzņēmumu reģistrēšana tā sauktajās riska adresēs. Tā ir adrese, kurā saimnieciskā darbība nevar tikt veikta, vai arī adrese, kas ir uzņēmuma vienīgā īpašnieka vai vienīgās amatpersonas deklarētās dzīvesvietas adrese, bet sakrīt ar sociālās patversmes vai ieslodzījuma vietas adresi. Nosakot to, ka uzņēmumu reģistrācija tiek atlikta, ja tiek konstatēts, ka uzņēmuma pieteikumā norādītā adrese atbilst šiem kritērijiem, varētu nodrošināt vēl efektīvāku PVN izkrāpšanas shēmu apkarošanu.   

Tāpat viena no problēmām PVN shēmu apkarošanā ir uzņēmuma amatpersonas - ārvalstnieka (īpaši trešo valstu piederīgo) sasniedzamība komunikācijas procesā ar valsts iestādēm, tai skaitā ar VID. Šobrīd tiek pieļauta tādu personu reģistrācija par uzņēmumu amatpersonām, kuras nekad nav bijušas Latvijā. Par īpaši augsta riska uzņēmumiem tiek uzskatīti tie, kuru vienīgā amatpersona ir no tādām valstīm kā Tadžikistāna, Uzbekistāna, Kazahstāna, Baltkrievija, Moldova un nereti arī Krievija.

2013. gadā un 2014. gada deviņos mēnešos pēc no VID maksātāju reģistra par dažāda veida pārkāpumiem ir izslēgti 250 nodokļu maksātāji, kuru vienīgā amatpersona bija ārvalstnieks – iepriekš minēto valstu piederīgais. Tādēļ vēl viens priekšlikums ir par iespēju atlikt juridiskas personas reģistrāciju, ja tās amatpersona ir ārvalstnieks ar dzīvesvietu ārpus Latvijas. Reģistrācija tiktu atlikta līdz brīdim, kamēr amatpersona savu identitāti apliecina ar klātbūtni . Tāpat regulējumam būtu jānosaka, ka amatpersona, kuras dzīvesvieta ir ārvalstīs, komunikācijai ar valsts iestādēm ir sasniedzama uzņēmuma juridiskajā adresē. 

Par šiem priekšlikumiem vēl turpināsies diskusijas nākamā gada valsts budžeta veidošanas laikā gan valdībā, gan Saeimā, kā arī ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Trešdiena
2024. g. 24. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602