Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Iejaukšanās kases aparātu darbībā ar mērķi slēpt patiesos ienākumus- sodāma
Izdrukāt

Iejaukšanās kases aparātu darbībā ar mērķi slēpt patiesos ienākumus- sodāma

30.07.2014

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) amatpersonas kontroles pasākumu veikšanas laikā arvien biežāk konstatē iejaukšanos kases aparātu darbībā ar mērķi slēpt realizācijas ienākumus, lai samazinātu gūto ieņēmumu summu un izvairītos no nodokļu nomaksas. VID vērš uzmanību, ka arī turpmāk nodokļu kontroles pasākumos pievērsīs papildu uzmanību šādu kases aparātu lietošanai, pārbaudot, vai nav notikusi nesankcionēta iejaukšanās programmatūrā vai konstrukcijā, reģistrēto ieņēmumu samazināšana vai darījumu nereģistrēšana kases aparātā.

Līdzšinējie kontroles pasākumi liecina, ka vairumā gadījumu ieņēmumu slēpšana tika veikta, darījumu reģistrēšanai izmantojot kases aparātu, kura konstruktīvās īpašības un programmatūra nenodrošina aizsardzību pret iejaukšanos kases aparāta programmatūrā vai konstrukcijā. Kases aparāts OPTIMA CR 500 un to modeļi ir minams kā biežāk lietojamais kases aparātu veids, kurš ir ticis izmantots darījumu reģistrēšanai VID amatpersonu konstatēto ieņēmumu uzskaites pārkāpumu gadījumos.

VID atgādina, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2014.gada 11.februāra noteikumu Nr.95 „Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām”, kas ir spēkā ar 2014.gada 9.aprīli, 4., 10. un 14.punktu (vai līdz 2015.gada 30.jūnijam atbilstoši Ministru kabineta 2014.gada 11.februāra noteikumu Nr.95 „Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām” 75.punktam arī saskaņā ar Ministru kabineta 2007.gada 20.februāra noteikumu Nr.133 „Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām” 5., 7. un 9.punktu) kases aparātam ir jāatbilst šādām prasībām:

  • tam ir neizmaināma programma, kas autonomi nodrošina darījumu reģistrēšanu un reģistrēto darījumu kopsummas naudas izteiksmē saglabāšanu tā atmiņā augošā secībā;
  • tam ir nedzēšama elektroniskā atmiņa vai nedzēšama elektroniskā un fiskālā atmiņa;
  • tā nedzēšamās elektroniskās atmiņas, kas ievietota nedzēšamās elektroniskās atmiņas blokā, dati nav izdzēšami vai maināmi bez iejaukšanās nedzēšamās elektroniskās atmiņas bloka konstrukcijā, elektroniskā atmiņa ir energoneatkarīga un elektroenerģijas piegādes no elektrotīkla pārtraukšanas gadījumā tiek nodrošināta informācijas uzkrāšana un saglabāšana;
  • tā fiskālās atmiņas, kas ievietota fiskālās atmiņas blokā, dati ir neizdzēšami un tos var iznīcināt, tikai mehāniski iznīcinot fiskālās atmiņas bloku, kā arī fiskālā atmiņa pēc Z pārskata izdrukāšanas saglabā Z pārskata numuru, izdrukāšanas datumu un laiku, darījumu kopsummu naudas izteiksmē un nedzēšamajā elektroniskajā atmiņā ierakstīto darījumu kopsummu naudas izteiksmē.

Kases aparātā nedrīkst atrasties jebkāda veida datortehnikas aparatūra vai programmnodrošinājums un aizliegts izmantot attālinātas piekļuves programmnodrošinājumu, ar ko var neatļauti grozīt, bojāt, iznīcināt, pasliktināt vai aizklāt nodokļu un citu maksājumu aprēķināšanai uzkrāto informāciju, apzināti ievadīt nepatiesu informāciju, bojāt vai iznīcināt aizsardzības sistēmu.

VID atgādina, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 156.1panta piektajā daļā ir paredzēta atbildība par kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas lietošanu, ja ir mainīta tās konstrukcija vai programma, ar ko tādējādi radīta iespēja slēpt vai samazināt ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu. Par šādu pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt desmit līdz tūkstoš četrsimt euro, bet juridiskajām personām — no četrsimt trīsdesmit līdz četrtūkstoš trīssimt euro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Trešdiena
2024. g. 24. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602