Atvieglos IIN paziņojumu iesniegšanas kārtību - www.d-k.lv


Ministru kabinets atbalstīja izmaiņas noteikumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) paziņojumiem. Grozījumu mērķis ir nodrošināt, lai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tiktu iesniegta informācija par veiktajām izmaksām fiziskajām personām pa ienākumu veidiem atbilstoši likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam.

IIN likumā noteikts nodokļu maksātāja pienākums VID iesniegt paziņojumu par fiziskai personai izmaksātajām summām, kā arī pēc pieprasījuma izsniegt minēto paziņojumu darbiniekam/ienākuma saņēmējam.

Lai nodrošinātu, ka VID tiek iesniegta visa nepieciešamā informācija par fiziskai personai izmaksātajām summām, noteikumi papildināti ar ienākuma veida “Pensija, kura izmaksāta saskaņā ar Eiropas Savienības regulām un starpvalstu līgumiem” kodu “3042”, kā arī šādiem ienākumu veidiem un to kodiem:

Paziņojumā par fiziskai personai izmaksātajām summām un paziņojumā par fiziskajām personām izmaksātajām summām (kopsavilkums) samazināts veicamo darbību apjoms. Nav vairs jānorāda informācija par juridisko adresi/ deklarēto dzīvesvietas adresi, kā arī nav jānorāda konkrētus ienākuma izmaksas datumus. Paziņojumā par fiziskai personai izmaksātajām summām nav jānorāda arī ienākuma veids, jo informācija par ienākuma veidu tiek iegūta, norādot ienākuma veida kodu. Tādējādi tiek samazināts administratīvais slogs juridiskajām un fiziskajām personām, kurām ir pienākums iesniegt VID paziņojumu.