Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Valsts ieņēmumu dienests slēdz vienošanās par darījuma tirgus cenas (vērtības) noteikšanu
Izdrukāt

Valsts ieņēmumu dienests slēdz vienošanās par darījuma tirgus cenas (vērtības) noteikšanu

14.07.2014

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) aicina nodokļu maksātājus izmantot likumdošanā paredzēto iespēju uzsākt sarunas ar VID, lai noslēgtu iepriekšēju vienošanos ar nodokļu maksātāju par tirgus cenas (vērtības) noteikšanu darījumam vai darījumu veidam un tādējādi savstarpējās sadarbības rezultātā novērstu iespējamos nodokļu strīdus, kas varētu būt saistīti ar darījuma tirgus cenas noteikšanu.

Ievērojot noslēgtās vienošanās nosacījumus, attiecīgais nodokļu maksātājs varēs būt pārliecināts par transferta cenu jautājumu attiecībā uz preču iegādes darījumu pareizu piemērošanu trīs gadu periodā. Šajā laikā saskaņā ar normatīvo regulējumu VID nav tiesību nodokļu auditā precizēt konkrētam darījumam noteikto tirgus vērtību.

Pirmā šāda veida vienošanās noslēgta 2014.gada 8.jūlijā. Vienošanās panākta par tirgus vērtību preču iegādes darījumos no ārvalstu saistītās personas. Darījuma tirgus vērtības lielums ietekmē nodokļu maksātāja ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo bāzi.

Lai noslēgtu šādu vienošanos ar VID, nodokļu maksātājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam iesniegumu par iepriekšēju vienošanos un pievieno dokumentus atbilstoši Ministru kabineta 2013.gada 3.janvāra noteikumu Nr.16 “Kārtība, kādā noslēdzama nodokļu maksātāja un nodokļu administrācijas iepriekšēja vienošanās par tirgus cenas (vērtības) noteikšanu darījumam vai darījumu veidam” 3.punktā noteiktajam.

Maksa par iepriekšējas vienošanās noslēgšanu ir 7 114 euro, un to iemaksā valsts budžetā VID budžeta programmas kontā Valsts kasē. Maksas daļu 20 procentu apmērā maksātājs iemaksā pirms iesnieguma par iepriekšēju vienošanos iesniegšanas, savukārt 80 procentus pēc lēmuma par iepriekšējas vienošanās noslēgšanas procedūras uzsākšanu.

Iepriekšējas vienošanās noslēgšanas procedūras ietvaros tiek veikta mutiska un rakstiska saziņa ar nodokļu maksātāju, pārbaudīta atlasīto uzņēmumu atbilstība salīdzināmo uzņēmumu prasībām, iegūta papildus nepieciešamā informācija, tajā skaitā izlases veidā pārbaudīta deklarēto darījumu atspoguļošana grāmatvedības uzskaites reģistros, kā arī uzklausīti nodokļu maksātāja izteiktie argumenti, kas bija nozīmīgi, lai rezultātā vienotos par darījuma tirgus cenu. 

Iepriekšēja vienošanās ar nodokļu maksātāju par tirgus cenas (vērtības) noteikšanu darījumam vai darījumu veidam tiek slēgta saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 16.1pantu “Nodokļu maksātāja un nodokļu administrācijas iepriekšēja vienošanās par darījuma tirgus cenas (vērtības) noteikšanu” un Ministru kabineta 2013.gada 3.janvāra noteikumiem Nr.16 “Kārtība, kādā noslēdzama nodokļu maksātāja un nodokļu administrācijas iepriekšēja vienošanās par tirgus cenas (vērtības) noteikšanu darījumam vai darījumu veidam”.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 25. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602