Atvieglos EDS lietošanu nodokļu maksātājiem - www.d-k.lv


Ministru kabineta sēdē tika izskatīti un apstiprināti noteikumi par kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) tiek identificētas personas, kuras iesniedz elektroniskos dokumentus. Noteikumi paredz atvieglot EDS lietošanu nodokļu maksātājiem, tādējādi būtiski samazinot administratīvo slogu.

Kārtība paredz nodokļu maksātājam, pirmo reizi reģistrējoties un turpmāk lietojot EDS, izmantot identificēšanas veidus kā vienotā valsts un pašvaldību www.latvija.lv sniegto tehnisko risinājumu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegto elektronisko identifikācijas karti (eID), valsts akciju sabiedrības “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” izsniegto elektroniskā paraksta viedkarti, kā arī VID izsniegto EDS lietotāja vārdu un paroli. 

Personas identifikācija pēc izvēlētā autentifikācijas veida notiek pirmajā reģistrēšanās reizē EDS un turpmāk pie katras autentificēšanās, tādēļ noteikumu projektā tiem atrunāta reģistrēšanās un autentifikācijas iespēja EDS.

Atteikšanās no VID piešķirtās paraksta datnes atvieglos EDS lietojamību, nebūs jāslēdz rakstveida līgums par paraksta datnes izmantošanu, kas ļaus ietaupīt laiku un resursus gan VID, gan nodokļu maksātājiem.