Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Jaunā minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas kārtība 2015.gadā
Izdrukāt

Jaunā minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas kārtība 2015.gadā

09.04.2014

Paredzamā jaunā sistēma.

Saskaņā ar likumprojektu „Grozījumi Darba likumā" 2015.gadā plānots izmainīt minimālās stundas tarifa likmes noteikšanu, t.i., plānots grozīt Darba likuma 61.panta otro daļu un izteikt to šādā redakcijā:

„(2) Minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros, kā arī minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu nosaka Ministru kabinets."

Tas nozīmē, ka plānots izstrādāt jaunus Ministru kabineta noteikumus, kuros būs iekļautas formulas minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanai.

LM informē, ka minimālās stundas tarifa likmes apmērs ir aprēķināmais rādītājs un tas ir atkarīgs no darba laika kalendāra, kas katru gadu un katru mēnesi mainās, kā arī no minimālās mēneša darba algas apmēra. Saistībā ar iepriekšminēto LM paredzējusi izveidot formulas un iekļaut tās Ministru kabineta noteikumos. Tādējādi katru mēnesi varēs aprēķināt minimālo stundas tarifa likmi, kas būs taisnīga un aprēķināta atbilstoši mēnesī noteiktām darba stundām, nevis vidēji uz gadu (pašreizējais aprēķins).

Plānots, ka jaunā sistēma būs taisnīga attiecībā pret darba devējiem un darba ņēmējiem, jo nevajadzēs darbiniekiem (kuriem darba alga noteikta minimālās mēneša darba algas apmērā) piemaksāt iztrūkstošo darba algas daļu mēnesī, kad darba stundu skaits mēnesī ir mazāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī un - pārmaksāt, kad darba stundu skaits mēnesī ir lielāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī. Turklāt nevajadzēs grozīt Ministru kabineta noteikumus arī gadījumā, ja minimālā mēneša darba alga nākamajā gadā nemainās. Tas attiecīgi samazinās normatīvo aktu skaitu apriti.

Lai ieviestu jauno sistēmu, darba devējiem būs jāgroza darba līgumi tiem darbiniekiem, kuriem darba samaksa ir noteikta minimālās stundas tarifa likmes apmērā (piemēram, 1,933 eiro). Tas nozīmē, ka darbiniekam darba laika sistēma un minimālā stundas tarifa likme katru mēnesi būs noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Savukārt, atvieglojot šīs jaunās normas pielietošanu katru gadu, Labklājības ministrija aprēķinās minimālās stundas tarifa likmes apmērus par nākamā gada mēnešiem un publicēs tos Labklājības ministrijas interneta vietnē http://www.lm.gov.lv/text/2525.

Diskutējams ir jautājums par šādām LM izstrādātām trīs minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulām atkarībā no noteiktā normālā darba laika:

1) Minimālo stundas tarifa likmi normāla darba laika ietvaros (piecu darba dienu nedēļa, 40 stundas nedēļā vai astoņas stundas dienā) aprēķina pēc formulas:

 

         MDA

TLmin1 = ------------------------------ ,   kur

      (Ddarba + Dsv) x 8 st.

 

 

TLmin1 - minimālā stundas tarifa likme eiro normāla darba laika ietvaros;

MDA - valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga, eiro;

Ddarba - darba dienu skaits mēnesī;

Dsv - likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 1.pantā noteikto svētku dienu, kas iekrīt kalendāra darba dienā, skaits mēnesī un brīvdienu skaitu mēnesī, kas noteiktas, ja svētku dienas - 4.maijs un 18.novembris - iekrīt sestdienā vai svētdienā.

2) Pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuriem normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā vai 35 stundas nedēļā, minimālo stundas tarifa likmi aprēķina pēc formulas:

 

         MDA

TLmin2 = -----------------------------,   kur

      (Ddarba + Dsv) x 7 st.

 

TLmin2 - minimālā stundas tarifa likme eiro normāla darba laika ietvaros;

MDA - valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga, eiro;

Ddarba - darba dienu skaits mēnesī;

Dsv - likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 1.pantā noteikto svētku dienu, kas iekrīt kalendāra darba dienā, skaits mēnesī un brīvdienu skaitu mēnesī, kas noteiktas, ja svētku dienas - 4.maijs un 18.novembris - iekrīt sestdienā vai svētdienā.

3) Minimālo stundas tarifa likmi normāla darba laika ietvaros (sešu dienu darba nedēļa, 40 stundas nedēļā vai septiņas stundas darba dienā un piecas stundas sestdienā) aprēķina pēc formulas:

 

         MDA

TLmin3 = -------------------------------------------------------------,   kur

    ((Ddarba + Dsv)x 7 st.) + ((Dsestd + Dsv1) x 5 st.)

 

 

TLmin3 - minimālā stundas tarifa likme eiro normāla darba laika ietvaros;

MDA - valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga, eiro;

Ddarba - darba dienu skaits mēnesī;

Dsv - likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 1.pantā noteikto svētku dienu, kas iekrīt kalendāra darba dienā, skaits mēnesī un brīvdienu skaitu mēnesī, kas noteiktas, ja svētku dienas - 4.maijs un 18.novembris - iekrīt sestdienā vai svētdienā;

Dsestd - sestdienu skaits mēnesī;

Dsv1 - likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 1.pantā noteikto svētku dienu, kas iekrīt sestdienā, skaits mēnesī.

Attiecībā uz darbiniekiem, kuriem noteikta summētā darba laika uzskaites sistēma un kuri nostrādājuši visu mēnesī noteikto darba laiku (stundas), minimālo stundas tarifa likmes aprēķināšanai Labklājības ministrija piedāvā piemērot normālā darba laika (piecu darba dienu nedēļa, 40 stundas nedēļā vai astoņas stundas dienā) ietvaros noteikto darba dienu skaitu mēnesī.

Esošā sistēma

Saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem minimālā mēneša darba alga ir valsts noteikta zemākā mēneša darba alga, kas visiem darba devējiem obligāti jānodrošina saviem darbiniekiem par darbu normāla darba laika ietvaros (40 stundas nedēļā). Minimālās mēneša darba algas regulējums valstī ir noteikts Darba likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr.390 „Minimālā mēneša darba algas noteikšanas un pārskatīšanas kārtība".

Spēkā esošie Ministru kabineta 2013.gada 27.augusta noteikumi Nr.665 „Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi" paredz minimālās mēneša darba algas un minimālo stundas tarifa likmes apmēru. Šajos noteikumos minimālā stundas tarifa likmes apmērs ir noteikts darbiniekiem, kuri strādā normālu darba laiku (40 stundas nedēļā vai 8 stundas dienā) un atsevišķs minimālās stundas tarifa likmes apmērs ir noteikts pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam, un kuriem normālais darba laiks ir 35 stundas nedēļā vai 7 stundas dienā.

Minimālo stundas tarifa likmi aprēķina normālā darba laika ietvaros (40 stundas nedēļā) atbilstoši 2014.gada darba laika kalendāram, ņemot vērā gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī (165,58 h) un minimālās mēneša darba algas apmēru (320 eiro).

Aprēķins:

320 eiro / 165,58 h = 1,933 eiro.

Minimālo stundas tarifa likmi aprēķina normālā darba laika ietvaros (35 stundas nedēļā) atbilstoši 2014.gada darba laika kalendāram, ņemot vērā gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī (144,83 h) un minimālās mēneša darba algas apmēru (320 eiro).

Aprēķins:

320 eiro / 144,83 h = 2,209 eiro.

Esošā sistēma paredz, ka mēnesī (piemēram, februārī), kad darba stundu skaits ir mazāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī, šiem darbiniekiem darba algu nosaka minimālās mēneša darba algas apmērā, aprēķināto darba algu palielinot par starpību starp aprēķināto darba algu un noteikto minimālo mēneša darba algu. Šī norma ir nepieciešama, lai ik mēnesi darbiniekiem, kuriem nolīgta laika algas sistēma ar minimālās stundas tarifa likmes apmaksu un kuri nostrādājuši visas mēnesī noteiktās darba stundas, garantētu darba algu minimālās mēneša darba algas apmērā. Bet, ja mēnesī, kad darba stundu skaits ir lielāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī, šiem darbiniekiem darba alga tiek aprēķināta lielāka par noteikto minimālo mēneša darba algu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Trešdiena
2024. g. 24. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602