Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Transportlīdzekļa nodokļa atvieglojumi daudzbērnu ģimenēm un zemnieku saimniecībām
Izdrukāt

Transportlīdzekļa nodokļa atvieglojumi daudzbērnu ģimenēm un zemnieku saimniecībām

03.04.2012

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs vai vairāk nepilngadīgu bērnu, no nākamā gada 1.janvāra varēs saņemt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums 20 procentu apmērā par vienu transportlīdzekli.

Tāpat nodokļa atvieglojumi attieksies arī uz personu, kuras vai kura laulātā apgādībā ir bērns invalīds.

Atbrīvojumu piemēros par vienu šādām personām turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli. Patlaban no nodokļa atbrīvots ir transportlīdzekļa īpašnieks, turētājs vai valdītājs, kurš pats ir pirmās, otrās vai trešās grupas invalīds.

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis nebūs jāmaksā arī par vēsturiskajiem spēkratiem un sporta automašīnām, kā arī par laiku, kad transportlīdzeklis bijis nozagts, apķīlāts, noņemts no uzskaites atsavināšanai vai izvešanai no Latvijas vai izvests no Latvijas un reģistrēts ārzemēs.

Likuma grozījumi paredz no uzņēmumu vieglā transportlīdzekļa nodokļa nomaksas atbrīvot zemnieku saimniecības, kas transporta līdzekli izmanto tikai un vienīgi savā saimnieciskajā darbībā.

Uzņēmumu vieglā transportlīdzekļa nodoklis zemnieku saimniecībām tiks ieviests no 2013.gada.

Nodoklis nebūs jāmaksā, ja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas ir vismaz trīs tūkstoši latu, neskaitot valsts un Eiropas Savienības atbalstu. Savukārt, ja šādai zemnieku saimniecībai reģistrēti vairāki vieglie transportlīdzekļi, nodokļa atbrīvojums attieksies uz vienu transportlīdzekli.

Deklarējot transportlīdzekli, ko plānots izmantot tikai un vienīgi saimnieciskās darbības vajadzībām, būs jānorāda, kāda maršrutu kontroles sistēma tiks izmantota, kā arī jāveic katra brauciena uzskaite.

Likums arī paredz, ka uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā transportlīdzekļa turētājs, ja tam ir gan īpašnieks, gan turētājs.

Pienākums maksāt nodokli būs arī komersantam vai zemnieku saimniecībai, kas nav reģistrēta kā transportlīdzekļa turētājs, bet to lieto uz darba līguma vai patapinājuma līguma pamata no personas, kas nav komersants vai zemnieku saimniecība.

Transportlīdzekļa nodoklis jāmaksā vienu reizi gadā neatkarīgi no tā, kuram subjektam tas konkrētajā brīdī saskaņā ar likumu jādara.

Tāpat likums nosaka pienākumu maršrutu kontroles sistēmas nodrošinātājiem pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma informēt, vai konkrētajai automašīnai ir uzstādīta globālās pozicionēšanas sistēma un vai tā vienmēr atradusies sistēmas uztveršanas zonā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Ceturtdiena
2024. g. 28. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602