Valdība vienojās par valsts budžeta papildus konsolidāciju 2011.gadam - www.d-k.lv


22.februārī valdība vienojās par valsts budžeta papildus konsolidāciju 2011.gadam.

Valdība apstiprināja priekšlikumu par strādājošo skaita samazināšanu valsts pārvaldē, kas nodrošinās ekonomiju 5 miljonu latu apmērā.

Valdība atbalstīja izdevumu samazināšanu Aizsardzības ministrijai par 450 tūkstošiem latu.

No 2011.gada 1.septembra, ņemot vērā skolnieku skaita un plūsmas kritumu, valdība plāno ieviest korekcijas mērķdotācijās, kas paredzētas vispārējas izglītības nodrošināšanai, par 2,1 miljonu latiem.

Tāpat arī tiek plānots samazināt valsts apmaksātās mācību vietas augstskolās.

Valdība atbalstīja izdevumu samazināšanu Zemkopības ministrijas realizētās nozaru politikas virzienos par 560 tūkstošiem latu.

Ienākumu palielināšanai tiek plānots realizēt efektīvākus pasākumus cīņā ar ēnu ekonomiku, tādā veidā iegūstot budžeta papildus 12,8 miljonus latu.

Īpaša uzmanība tiks pievērsta nelegālās akcīzes preču aprites samazināšanai attiecībā uz degvielu un tabakas izstrādājumiem, kā arī tiks akcentēta VID sadarbība ar nozares asociācijas uzņēmumiem.

Valdība atbalstīja vēl 2010.gadā paredzēto, bet līdz šim brīdim neieviesto, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes atcelšanu dabasgāzei no 12% līdz 22% no šī gada jūlija.

Realizējot šo pasākumu, ir paredzēts budžetā papildus iegūt 4 miljonus latu.

Valdība pieņēma lēmumu no šī gada 1.jūlija atcelt samazināto PVN likmi medicīnas iekārtu piegādei, bet saglabāt samazināto likmi iekārtām un medikamentiem invalīdiem.

Ministru kabinets pieņēma lēmumu no šī gada pirmā jūlija atcelt atvieglojumus akcīzes nodoklim dabasgāzei, kas tiek izmantota elektroenerģijas ražošanai, samazinot likmi no 15,6 latiem uz 12 latiem par 1000 m3.

Dabasgāzei, kas tiek izmantota siltumnīcās rūpnieciskās ražošanas tehniskā aprīkojuma palaišanai un ražošanas telpās tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai, tiks piemērots akcīzes nodoklis tikai no 2014.gada 1.janvāra.

Tāpat valdība atbalstīja lēmumu par akcīzes nodokļa benzīnam pārskatīšanu no šī gada 1.jūlija, bet dīzeļdegvielai tā saglabāšanu esošajā apjomā, lai pielīdzinātu to Baltijas valstu līmenim.

Valdība atteicās no priekšlikuma paaugstināt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, jo paaugstināšana var atstāt ļoti spēcīgu negatīvu ietekmi uz tautsaimniecību kopumā.

Tā vietā valdība atbalstīja Finanšu ministrijas priekšlikumu par akcīzes nodokļa paaugstināšanu stiprajam alkoholam un cigaretēm no šī gada 1.jūlija.

Ministru kabinets atbalstīja akcīzes nodokļa pacelšanu stiprajam alkoholam no 890 uz 940 latiem par 1000 litriem, tāpat arī cigaretēm no 48 uz 52 latiem par 1000 cigaretēm un smēķējamajai tabakai no 29 uz 34 latiem par 1 kg.

Valdība atbalstīja nodevas ieviešanu par specialās atļaujas (licences) iegūšanu kreditēšanai nebanku sektorā.

Pirmreizējai licences saņemšanai šiem uzņēmējiem būs pienākums samaksāt nodevu Valsts kasē 50 tūkstošu latu apmērā, bet par tālāko reģistrāciju ikgadējā nodeva būs 10 tūkstoši latu.

No šī gada 1.jūlija tiks pārskatīts loteriju un azartspēļu nodoklis.

Ar valdības apstiprinātiem lēmumiem plānots samazināt budžeta deficītu šajā gadā par 65 miljoniem latu, tajā skaitā paredzēti ienākumi 12,8 miljonu latu apmērā cīņā ar ēnu ekonomiku veikto pasākumu rezultātā.