Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Izmaiņas likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”
Izdrukāt

Izmaiņas likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”

27.12.2010

30.novembrī MK apstiprināja izmaiņas likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli".

Sākot ar 2011.gadu, tiks ieviests transportlīdzekļu nodoklis, kurš aizstās pašreizējo ikgadējo nodevu un iepriekšējo nodokļa apmaksu par darbinieka saņemto labumu no darba devēja vieglā automobiļa izmantošanas personīgām vajadzībām.

Ja ir samaksāts nodoklis par uzņēmuma vieglajiem transportlīdzekļiem, tad korekciju (palielināšanu) apliekamajam ienākumam par izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību (saistībā ar vieglā pasažieru transportlīdzekļa izmantošanu personīgām vajadzībām) nevajadzēs veikt.

Zemnieku vai zvejnieku saimniecības, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajiem atbalsta piešķiršanai nepieciešamajiem ikgadējās atbilstības  kritērijiem, izdevumus, kas saistīti ar vieglā automobiļa (izņemot reprezentatīvā vieglā automobiļa) izmantošanu īpašnieku un to ģimenes locekļu vai kooperatīvās sabiedrības biedru personīgam patēriņam, uzskata par saimnieciskās darbības izdevumiem.

Izmaiņas likumā paredz uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides lielajām investīcijām 5 miljonu latu apmērā un vairāk.

Tiesības uz nodokļa atlaidi būs nodokļu maksātājiem, kuri veiks ieguldījumus atbalstāmajās prioritārajās nozarēs.

Nodokļa atlaides apmērs būs atkarīgs no veikto investīciju apmēra. Ja sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu kopējas summas būs līdz 35 miljoniem, tad tiks piešķirta nodokļa atlaide 25% apmērā, bet, ja sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu kopējas summas pārsniegs 35 miljonus, tad pārsnieguma summai tiks piemērota nodokļa likme 15% apmērā.

Likumprojekts izvairīšanās no nodokļiem novēršanai paredz ziedojumu saņēmējiem - nevalstiskajām ES dalībvalstu un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu organizācijām noteikt ierobežojumus, kādi ir noteikti sabiedriskā labuma organizācijām Latvijā.

Tā kā augstākās mācību iestādes, kuras dibinājusi valsts, ar ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā iekļauj arī ienākumus, kuri saņemti no valsts budžeta finansējuma, tad likumprojekta normas nosaka, ka no valsts budžeta saņemtos ienākumus un ar tiem saistītos izdevumus ir nepieciešams atdalīt no citiem ienākumiem un izdevumiem.

Darījumos ar saistītām personām apliekama ienākuma korekciju veic ne tikai darījuma partneris, kurš palielina ar ienākuma nodokli apliekamo ienākumu par summu, par kuru darījuma cena atšķiras no tirgus cenas.

Izmaiņas paredz, ka situācijā, ja viens darījuma partneris veic korekciju, kas palielina apliekamo ienākumu, tad otram partnerim būs tiesības veikt apliekamā ienākuma korekciju, pazeminot to par attiecīgās darījuma summas apmēru.

Likumprojektā paredzēts, ka šo normu varēs piemērot tikai tajā gadījuma, ja darījuma partneris būs ES dalībvalsts vai tādas EEZ valsts rezidents, ar kuru ir noslēgta konvencija par dubultās nodokļu aplikšanas un nodokļu nenomaksas novēršanu ar noteikumu, ka šī konvencija ir stājusies spēkā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 29. marts
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602