Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Nodokļu likumdošanas prasības uzņēmumu vieglajām automašīnām


17.01.2011 | Larisa Mineeva

No 01.01.2011.gadā stājas spēkā jauns likums "Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums".

Transportlīdzekļa nodoklis aizstāj iepriekšējo ikgadējo nodevu un nodokļa samaksu par labumu, ko guvis darbinieks, izmantojot darba devēja vieglo automobili personīgajam vajadzībām.

                                1.Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis

 Par kādiem transportlīdzekļiem ir jāmaksā nodoklis?

- par visiem transportlīdzekļiem, izņemot traktortehniku, tādām automobiļu piekabēm un puspiekabēm, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramus, tramvajiem, trolejbusiem, bezceļu transportlīdzekļiem, sniega motocikliem, mopēdiem un velosipēdiem.

Kas maksā nodokli?

- persona, kuras īpašumā, turējumā vai valdījumā Latvijā ir reģistrēts vai tiek reģistrēts augstākminētais ar nodokli apliekamais transportlīdzeklis, vai kuram Latvijā tiek izsniegtas tranzīta numura zīmes.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa apmērs:

Nodokļa likmes par motociklu, vieglo automobili, kravas automobili un citiem transportlīdzekļiem ir noteiktas likuma 4.pantā.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas kārtība:

- par kārtējo kalendāro gadu un par iepriekšējiem kalendārajiem gadiem, ja transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis par iepriekšējiem kalendārajiem gadiem nav maksāts;

- transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklim pirms transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates jābūt samaksātam pilnā apmērā.

Kārtība, kādā atbrīvo no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, piešķir atvieglojumus un atmaksā nodokli, norādīta likuma 6.,7. un 8.pantos.

                                2. Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis

 Kas maksā nodokli?

- komersants, kuram piešķirts komercreģistra reģistrācijas numurs un kura īpašumā vai turējumā ir ar nodokli apliekamais transportlīdzeklis.

Par kādiem transportlīdzekļiem ir jāmaksā nodoklis?

- par komersanta īpašumā vai turējumā esošu vieglo transportlīdzekli, kurš pēc savas konstrukcijas un iekšējā aprīkojuma ir paredzēts pasažieru un to bagāžas pārvadāšanai, kurā sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas un kurš reģistrēts kā vieglais, vieglais pasažieru vai vieglais plaša pielietojuma automobilis.

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa apmērs:

- par transportlīdzekli, kurš pirmo reizi reģistrēts pēc 2005.gada 1.janvāra:

1. līdz 2000 cm3                      - 19 lati mēnesī;

2. no 2001 cm3 līdz 2500 cm3             - 30 lati mēnesī;

3. virs 2500 cm3                      - 40 lati mēnesī.

- par transportlīdzekli, kurš reģistrēts līdz 2005.gada 1.janvārim un kura reģistrācijas apliecībā nav informācijas par motora tilpumu - nodoklis ir 30 lati mēnesī.

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa samaksas kārtība:

 - uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli iemaksā valsts budžetā par mēnešiem, kuru laikā šie transportlīdzekļi bija komersanta īpašumā vai turējumā - 2 reizes gadā

- pirms veicamās valsts tehniskās apskates par mēnešiem no kārtējā kalendārā gada sākuma vai no mēneša, kurā transportlīdzeklis tika reģistrēts uz komersanta vārda, līdz transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates veikšanas brīdim, ieskaitot mēnesi, kurā tiek veikta transportlīdzekļa valsts tehniskā apskate

- pārējo uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa summu par atlikušo kalendārā gada laiku komersants iemaksā valsts budžetā līdz attiecīgā kalendārā gada 15.decembrim

- uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli var samaksāt pirms valsts tehniskās apskates pilnā apmērā par visu kalendāro gadu

- maksājot uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli kredītiestādē, jāveic atsevišķs maksājums par katru transportlīdzekli un maksājuma uzdevumā kā maksājuma mērķis jānorāda tā transportlīdzekļa reģistrācijas numurs, par kuru tiek maksāts nodoklis.

Par kādiem uzņēmuma vieglajiem transportlīdzekļiem nodoklis nav jāmaksā?

 - par operatīvajiem transportlīdzekļiem;

- par vieglajiem taksometriem;

- par transportlīdzekļu ražotāja pilnvarotās personas īpašumā vai turējumā esošiem transportlīdzekļiem, kuri tiek izmantoti kā demonstrācijas transportlīdzekļi un kā tādi noteikti šai personai saistošā līgumā ar transportlīdzekļu ražotāju un kurus komersants deklarējis Ceļu satiksmes drošības direkcijas uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā;

- ja komersantam vieglo transportlīdzekļu iznomāšanas pakalpojumi veido ne mazāk kā 90 procentus no kopējā apgrozījuma, par viņa īpašumā vai turējumā esošiem īstermiņa iznomāšanai paredzētiem transportlīdzekļiem, kurus komersants deklarējis Ceļu satiksmes drošības direkcijas uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā;

- par transportlīdzekļiem, kurus komersants izmanto tikai un vienīgi savas saimnieciskās darbības vajadzībām.

Ja komersants vieglo transportlīdzekli izmanto tikai savai saimnieciskajai darbībai, tad viņš:

- vieglos transportlīdzekļus, kurus izmanto savas saimnieciskas darbības vajadzībām, deklarē Ceļu satiksmes drošības direkcijas uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

- kārto ar saimnieciskās darbības veikšanu saistīto braucienu uzskaiti, kurā norāda:

1) transportlīdzekļa reģistrācijas numuru, marku, modeli un dzinēja darba tilpumu;

2) brauciena maršrutu, datumu, kā arī sākuma un beigu laiku.

- nodrošina maršrutu kontroles sistēmu, kura savukārt nodrošina ar katru braucienu saistīto datu fiksēšanu un saglabāšanu (par maršrutu kontroles sistēmu uzskata iekārtu, kura uztver globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) satelītu raidītos signālus un nosaka automobiļa koordinātas reālā laika un vietas režīmā.

- nevar mainīt uzskaites un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa piemērošanas kārtību līdz kalendārā gada beigām.

Ja komersants maksā uzņēmuma vieglo transportlīdzekļu nodokli, tad:

- transportlīdzekļa ekspluatācijas izdevumi (izņemot par reprezentatīvo vieglo automobili) par mēnešiem, kuru laikā ir maksāts nodoklis, neatkarīgi no tā, kā izmantots šis transportlīdzeklis - saimnieciskajā darbība vai personīgajam vajadzībām, tiek iekļauti uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevumos.

Transportlīdzekļa degvielas iegādes izdevumus iekļauj saimnieciskās darbības izdevumos, pamatojoties uz faktiski nobraukto kilometru skaitu katrā mēnesī saskaņā ar nodokļa maksātāja noteikto degvielas patēriņa normu uz 100 kilometriem, kas nepārsniedz izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu vairāk kā par 20 procentiem (likuma „Par UIN" 5.panta 6.daļa).

- labums no darba devējam piederoša vai darba devēja rīcībā esoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas, ja par šo automobili labuma gūšanas mēnesī ir samaksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis, tiek uzskatīts par fiziskas personas neapliekamu ienākumu (likuma „Par IIN" 9.panta 1.daļas 41.punkts).

                                           3. Priekšnodokļa atskaitīšana par vieglajiem transportlīdzekļiem

No 2011.gada 1.janvāra kā priekšnodoklis netiek atskaitīti 20 procenti no PVN par:

- iegādātu, nomātu vai importētu vieglo automobili, kurā sēdvietu skaits nepārsniedz 8, neskaitot vadītāja vietu;

- par izdevumiem, kas saistīti ar šīs automašīnas uzturēšanu, tajā skaitā izdevumiem par automašīnas remontu un degvielas iegādi.

Šī likuma „Par PVN" norma netiek piemērota, ja automobilis tiek iegādāts:

- pasažieru pārvadājumu veikšanai par atlīdzību un taksometru pakalpojumu sniegšanai;

- vieglo automobiļu nomas pakalpojumu sniegšanai;

-  kravas pārvadājumu pakalpojumu sniegšanai;

- autovadīšanas prasmju apmācībai;

- apsardzes pakalpojumu sniegšanai.

Ja vieglais pasažieru automobilis ir operatīvais transportlīdzeklis vai vieglais pasažieru automobilis tiek izmantots kā demonstrācijas automašīna, priekšnodokli atskaita 100% apmērā.

Ja apliekamajai personai darījumu īpatsvars, kuriem netiek piemērots nodoklis  saskaņā ar likuma „Par PVN" 6.pantu vai darījumi, kuriem netiek piemērotas likuma „Par PVN" normas, iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedz 50% no kopējās darījumu vērtības, tad šī apliekamā persona neatskaita priekšnodokli par iegādātu, nomātu vai importētu vieglo automobili, kurā sēdvietu skaits nepārsniedz 8, neskaitot vadītāja vietu.


 


Atstāt savu komentāru

Marta7 27.01.2011 08:27

А что происходит с расходами на эксплуатацию презентационного легкового автомобиля за месяцы, в течение которых уплачен налог, если это транспортное средство использовалось и в хозяйственной деятельности и для личных нужд?

guru 23.01.2011 11:06

20% предналога не отчисляются: статья 10, часть 71 закона «О НДС

Svetla 20.01.2011 15:23

отчисляется в предналог 80%, 20% в затраты (например: топливо 100 лат 22%НДС 22 лата 22*80%=17,60 -предналог 22-17,30=4,40 на затраты)

ARIVAS 20.01.2011 14:00

С 1 января 2011 не отчисляется, как предналог, 20 процентов НДС за:
- приобретенный, арендованный или импортированный легковой автомобиль, количество сидячих мест в котором, не более 8, не считая место водителя;
- за расходы связанные с содержанием этой автомашины, в том числе расходы на ремонт автомашины и приобретение топлива.
---------------------------------------------------------
Добрый день!
Подскажите источник информации, конкретный пункт закона, пожалуйста.

elen 19.01.2011 13:46

100-20=80 otkuda 2?

mamiks 19.01.2011 08:44

Tas nozīmē, ja es maksāju par uzņēmuma transportlīdzekli nodokli, tad priekšnodoklī pērkot degvielu un rezerves daļas varu skaitīt tikai 2% ???

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602