Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


EDS nāksies ievērot obligātā kārtībā


25.03.2010 | Ingrīda Lejniece

Publikācijas autoreIngrīda Lejniece

 

Nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kas neveic saimniecisko darbību, nodokļu un informatīvās deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestam var iesniegt elektroniskā veidā, izmantojot internetu. Nodokļu maksātāji, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam nodokļu un informatīvās deklarācijas elektroniskā veidā, izmanto Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu - EDS (likuma „Par nodokļiem un nodevām” 15.panta 1.daļas 3.punkts).

 

Likuma „Par nodokļiem un nodevām” pārejas noteikumos ir precizēti konkrēti termiņi, kad šī likuma norma kļūst obligāta nodokļu maksātājiem.

 

Informatīvo un nodokļu deklarācijas iesniegšanas elektroniskā veidā termiņi nosaka likuma pārejas noteikumu 98.punkts:

-  sākot ar 2009.gada 1.janvāri - budžeta iestādēm un kapitālsabiedrībām, kurās kapitāla daļas pieder valstij vai pašvaldībai;

-  2011.gada 1. janvāri - pārējiem nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kas neveic saimniecisko darbību.

 

Līdz 2012.gada 1.janvārim nodokļu maksātājiem, kuru juridiskā adrese vai deklarētā dzīvesvieta atrodas administratīvajā teritorijā, kurā nav interneta pieejas, ir tiesības iesniegt nodokļu un informatīvās deklarācijas rakstiskā veidā (pārejas noteikumu 99.punkts).

 

Ir atlicis pavisam neilgs laiks, kad EDS prasība būs jāievēro obligāti. Joprojām daudzi grāmatveži  atskaišu iesniegšanai neizmanto elektroniskās deklarēšanas sistēmu, kas ir patiešām vienkāršs un ērts pārskatu iesniegšanas veids, kā  arī iespēja taupīt Jūsu laiku un naudu.

Praktiski visas grāmatvedības  uzskaites programmas nodrošina pārskatu eksportu uz EDS noteikta formāta failu veidā, t.i. jums nevajag izdrukāt atskaiti un to manuāli ievadīt EDS.

Pie tam ir izslēgta pārrakstīšanās vai aritmētisku kļūdu iespējamība, jo EDS notiek automātiska dokumentu pareizības pārbaude.

 

Kļūt par EDS lietotāju ir pavisam vienkārši

 

Ir nepieciešams sagatavot:

- līgumu „Par elektronisko dokumentu parakstīšanu ar elektronisko parakstu, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas pakalpojumus”;

- iesniegumu „Iesniegums par Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmas lietotāju saraksta noteikšanu un pilnvaru piešķiršanu”.

 

Līgums un iesnieguma veidlapa ir pieejama portāla d-k sadaļā „Līgumu paraugi” un „Veidlapas”.

 

 Aizpildot iesniegumu, raugieties, lai būtu aizpildītas visas Jūs interesējošās sadaļas. Piemēram, ja nebūsiet aizpildījuši iesnieguma sadaļu „Nodokļu maksātāja datu sistēmā (NMDS)”, Jums nebūs iespēja apskatīt informāciju par budžetā veiktajiem maksājumiem,  informāciju par norēķiniem ar budžetu  uz konkrēto datumu u.tt.

Šos dokumentus aizpilda divos eksemplāros un iesniedz VID nodaļā (var sūtīt arī pa pastu). VID nosūtīs Jūsu lietotāja identifikatoru un paroli uz jūsu iesniegumā norādīto e-pasta adresi.

 

No šī brīža Jūs varat aizmirst par satiksmes sastrēgumiem braucot uz VID nodaļu, patērēto laiku, gaidot rindā, atskaites varēsiet iesniegt neizejot no sava biroja.

 

Pie tam, līdz šī gada beigām, iesniedzot deklarācijas EDS,  to iesniegšanas termiņi ir atšķirīgi nekā papīra formātā iesniegtajām deklarācijām.

 

Līdz 2011.gada 1.janvārim, elektroniskā veidā iesniegta nodokļu un informatīvā deklarācija tiek uzskatīta par iesniegtu termiņā, ja Valsts ieņēmumu dienests to saņēmis piecu dienu laikā pēc normatīvajos aktos noteiktā termiņa(likuma „Par nodokļiem un nodevām” pārejas noteikumu 97.punkts).

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602