Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Metodiskais materiāls par īpašo pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību (Grozījumi izdarīti 01.12.2011.)


 

 

 

Latvijas Republikas

Valsts ieņēmumu dienests

 

Metodiskais materiāls par īpašo pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību

 

Grozījumi izdarīti 01.12.2011.

 

SATURS

 

lp.

 

1. Vispārīgā informācija..............................................................................................3

2. PVN uzskaites kārtība, sākot piemērot likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību..................................................5

 

3. PVN uzskaites kārtība, kārtojot grāmatvedības

reģistrus divkāršā ieraksta sistēmā..............................................................................5

4. PVN uzskaites kārtība, kārtojot grāmatvedības

reģistrus vienkāršā ieraksta sistēmā.............................................................................9

 

5. PVN uzskaites kārtība, beidzot piemērot

likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību…………………………………………11

 

6. Saistošo normatīvo aktu saraksts............................................................................12

  


 

1.     Vispārīgā informācija

 

     1. Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas (turpmāk – apliekamās personas), kurām ir tiesības pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) maksāšanai un priekšnodokļa atskaitīšanai piemērot īpašo kārtību, ir noteiktas likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4panta pirmajā un otrajā daļā un tās ir:

1.1. apliekamās personas, kurām ar PVN apliekamo darījumu vērtība iepriekšējā taksācijas gadā nav pārsniegusi Ls 70 000;

1.2. apliekamās personas, kuras pēc reģistrēšanās Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) ar PVN apliekamo personu reģistrā, taksācijas gadā neplāno par Ls 70 000 lielāku darījumu apjomu;

1.3. apliekamās personas, kurām iepriekšējā taksācijas gadā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība ir sasniegusi vai pārsniegusi Ls 70 000 un kuras ir lauksaimniecības produkcijas ražotāji vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, attiecībā uz šādu lauksaimniecības produktu piegādi:

1) dzīvi dzīvnieki;

2) piens un piena pārstrādes produkti;

3) putnu olas;

4) dabīgais medus;

5) dārzeņi, sakņaugi, bumbuļaugi;

6) graudaugu produkti;

7) eļļas augu sēklas un augļi, dažādi graudi, sēklas un augļi.

1.4. apliekamā persona, kurai iepriekšējā taksācijas gadā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība ir sasniegusi vai pārsniegusi Ls 70 000 un kas darbojas zivsaimniecības nozarē, attiecībā uz svaigu, saldētu vai atdzesētu zivju un vēžveidīgo piegādēm (piemērojams ar 2012.gada 1.janvāri saskaņā ar 2011.gada 21.jūlija grozījumiem likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”).

 

1. Piemērs

SIA „Tupenis” apliekamo personu reģistrā ir reģistrējusies 2003.gada 12.janvārī. SIA „Tupenis” nodarbojas ar kartupeļu audzēšanu un to piegādi. Konstatēts, ka 2010.gadā apliekamo darījumu vērtība bija Ls 90 000. Tā kā SIA „Tupenis” lauksaimniecības produktu ražošanas veids ir iekļauts likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4panta otrās daļas 5.punktā, tad SIA „Tupenis” ar 2011.gadu ir tiesības izvēlēties piemērot īpašo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību attiecībā uz šo lauksaimniecības produktu piegādi.

 

2. Piemērs

SIA „Zvaigzne” apliekamo personu reģistrā ir reģistrējusies 2008.gada 17.aprīlī. SIA „Tupenis” nodarbojas ar kāpostu audzēšanu un to piegādi, kā arī lauksaimniecības tehnikas iznomāšanu un to remontu. Konstatēts, ka 2010.gadā apliekamo darījumu vērtība bija Ls 50 000. Tā kā SIA „Zvaigzne” 2010.gada apliekamo darījumu vērtība nepārsniedza Ls 70 000, tad SIA „Zvaigzne” ar 2011.gadu ir tiesības izvēlēties piemērot īpašo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību visiem saimnieciskās darbības veidiem.

 

2. Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteiktā īpašā PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība (turpmāk – īpašā PVN maksāšanas kārtība):

2.1. PVN valsts budžetā maksā par to taksācijas periodu, kurā saņemta samaksa par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem;

2.2. šā metodiskā materiāla 1.3.apakšpunktā minētās apliekamās personas PVN valsts budžetā maksā par to taksācijas periodu, kurā saņemta samaksa par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem, taču ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc rēķina izrakstīšanas;

2.3. priekšnodokli par saņemtajām precēm un pakalpojumiem ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai ir tiesības atskaitīt tajā taksācijas periodā, kad veikta apmaksa par saņemtajām precēm un pakalpojumiem.

 

     3. Apliekamā persona, kura vēlas piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību, par to informē VID līdz taksācijas gada 31.janvārim, vai tad, kad iesniedz iesniegumu par reģistrāciju ar PVN apliekamo personu reģistrā. Minēto iesniegumu noformē brīvā formā.

 

4. Apliekamā persona, kura līdz taksācijas gada 31.janvārim ir informējusi VID par vēlmi šajā taksācijas gadā piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību, šo kārtību piemēro ar taksācijas gada 1.janvāri.

 

5. Savukārt persona, kura vienlaicīgi ar iesniegumu reģistrācijai VID ar PVN apliekamo personu reģistrā iesniedz arī iesniegumu VID īpašās PVN maksāšanas kārtības piemērošanai, īpašo PVN maksāšanas kārtību piemēro ar pirmo taksācijas periodu pēc reģistrācijas VID ar PVN apliekamo personu reģistrā.

           

            4. Piemērs

SIA „Puķīte” VID ar PVN apliekamo personu reģistrā ir reģistrējusies 2009.gada 8.maijā. SIA „Puķīte” konstatē, ka 2010.gadā tās apliekamo darījumu vērtība bija Ls 50 000 un ar 2011.gadu tā izvēlas piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību. 2011.gada 20.janvārī SIA „Puķīte” iesniedz VID iesniegumu likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteiktās īpašās PVN maksāšanas kārtības piemērošanai.

 

          5. Piemērs

Individuālais komersants „Ozols” (turpmāk – IK „Ozols”) komercreģistrā reģistrējies 2010.gada 1.jūlijā. IK „Ozols” ir konstatējis, ka tā veikto apliekamo darījumu apjoms no 2010.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim bija Ls 30000. Kā liecina iepriekšējā perioda veikto apliekamo darījumu apjoms un, ņemot vērā to, ka apliekamo darījumu apjoms 2011.gadā nav plānots lielāks par Ls 70000, IK „Ozols” 2011.gadā izvēlas piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību un 2011.gada 2.janvārī (vienlaicīgi ar reģistrēšanos VID ar PVN apliekamo personu reģistrā) iesniedz VID iesniegumu likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteiktās īpašās PVN maksāšanas kārtības piemērošanai.

 

6. Ja šī metodiskā materiāla 1.sadaļas 1.1. un 1.2.apakšpunktā minētajām apliekamajām personām taksācijas gadā apliekamo darījumu vērtība pārsniedz Ls 70 000, tad šīm personām ar nākamo taksācijas gadu ir jāpiemēro likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktā vispārējā PVN aprēķināšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība.

 

 

2.     PVN uzskaites kārtība, sākot piemērot

likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību

 

1. Apliekamā persona, kas izvēlas piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību, šo kārtību nepiemēro darījumiem, kas veikti iepriekšējos pārskata periodos, kad PVN uzskaitei tika piemērota likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktā vispārējā PVN aprēķināšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība.

 

2. Sākot piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību, grāmatvedības reģistros nodala iepriekšējo pārskata periodu debitoru un kreditoru parādus, kuros iekļautais PVN ir samaksāts valsts budžetā vai atskaitīts kā priekšnodoklis, no nākamajos pārskata periodos grāmatvedības reģistros uzrādītajiem debitoru un kreditoru parādiem, kuriem piemēros īpašo PVN maksāšanas kārtību.

 

3. Ja šī metodiskā materiāla 1.sadaļas 1.3.apakšpunktā minētās apliekamās personas nodarbojas gan ar minētajā apakšpunktā noteikto lauksaimniecības produktu piegādi gan ar citiem saimnieciskās darbības veidiem, tad tām grāmatvedībā jānodrošina atsevišķa lauksaimniecības produktu piegādes darījumu uzskaite.

Ja apliekamā persona nevar nodrošināt šo darījumu atsevišķu uzskaiti, tad īpašo PVN maksāšanas kārtību tai nav tiesības piemērot.

 

3. PVN uzskaites kārtība, kārtojot grāmatvedības

reģistrus divkāršā ieraksta sistēmā

 

              1. Apliekamā persona, kas grāmatvedību kārto divkāršā ieraksta sistēmā, PVN uzrādīšanai grāmatvedībā kontu plānā paredz saimniecisko darījumu būtībai atbilstošus kontus.

 

              2. Šajā metodiskajā materiālā grāmatvedības konti izveidoti atbilstoši Gada pārskatu likuma 10.pantā sniegtajai bilances un 12.pantā sniegtajai peļņas vai zaudējumu aprēķina shēmai.

 

              3. Apliekamā persona PVN uzrādīšanai grāmatvedībā izmanto šādus bilances kontus:

              3.1. kontu grupas „Kreditori” kontu „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”;

              3.2. kontu grupas „Kreditori” konta „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” apakškontu „Pievienotās vērtības nodoklis;

              3.4. kontu grupas „Debitori” kontu „Pārmaksātais pievienotās vērtības nodoklis”.

             

              4. Kontu „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” izmanto, lai:

              4.1. konta debetā uzrādītu PVN summas, kas no valsts budžetā maksājamās PVN summas ir atskaitāmas kā priekšnodoklis.

              Ja taksācijas perioda beigās konta „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” atlikums ir debetā, tad pārmaksāto PVN summu uzrāda konta „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” kredītā un konta „Pārmaksātais pievienotās vērtības nodoklis” debetā;

              4.2. konta „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” kredītā uzrādītu par apliekamajiem darījumiem aprēķinātās un/vai saņemtās PVN summas.

              Samaksājot PVN valsts budžetā, konta „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”, kredītā uzrādīto PVN summu uzrāda konta „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” debetā un apgrozāmo līdzekļu konta „Nauda” kredītā.

 

              5. Konta „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” apakškontu „Pievienotās vērtības nodoklis” izmanto, piemērojot īpašo PVN maksāšanas kārtību, lai uzskaitītu PVN summas, kuras apliekamai personai nav tiesības iekļaut kontā „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”:

              5.1. apakškonta „Pievienotās vērtības nodoklis” debetā uzrāda PVN summas, kas nav samaksātas un kuras saskaņā likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantu nav atskaitāmas no valsts budžetā maksājamās nodokļa summas kā priekšnodoklis;

              5.2. apakškonta „Pievienotās vērtības nodoklis” kredītā uzrāda par apliekamajiem darījumiem saņemamās PVN summas, kuras saskaņā ar likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantu nav maksājamas valsts budžetā, jo nav saņemta samaksa no darījuma partnera.

 

          1. Piemērs

            5.jūnijā pakalpojumu sniedzējs SIA „Lapa” sniedz pakalpojumu SIA „Koks” un izraksta nodokļa rēķinu Nr.3336/12a, kurā uzrāda sniegto pakalpojumu vērtību Ls 1000, PVN 22% Ls 220, kopā Ls 1220.

            10.jūnijā SIA „Koks” samaksā par saņemto pakalpojumu Ls 1210 saskaņā ar saņemto nodokļa rēķinu.

            Gan SIA „Lapa”, gan SIA „Koks” ir izvēlējušās piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību.

            Pakalpojuma sniedzējs SIA „Lapa” darījumus grāmatvedības reģistros uzrāda šādi:

            1) 5.jūnijā, izrakstot nodokļa rēķinu Nr.3336/12a SIA „Koks”:

D „Pircēju un pasūtītāju parādi”                                                  Ls 1220

K „Saimnieciskās darbības ieņēmumi”                                         Ls 1000

K „Pievienotās vērtības nodoklis”                                                Ls 220

            2) 10.jūnijā, saņemot samaksu no SIA „Koks” par sniegto pakalpojumu:

D „Nauda”                                                                              Ls 1220

K „Pircēju un pasūtītāju parādi”                                                 Ls 1220

D „Pievienotās vērtības nodoklis”                                              Ls 220

K „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”                              Ls 220

 

            Pakalpojuma saņēmējs SIA „Koks” darījumus grāmatvedības reģistros uzrāda šādi:

            1) 5.jūnijā, saņemot SIA „Lapa” izrakstīto nodokļa rēķinu Nr.3336/12a:

D „Saimnieciskās darbībās izmaksas”                                         Ls 1000

D „Pievienotās vērtības nodoklis”                                               Ls 220

K „Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem”                             Ls 1220

            2) 10.jūnijā, samaksājot SIA „Lapa” par saņemto pakalpojumu:

D „Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem”                             Ls 1220

K „Nauda”                                                                               Ls 1220

D „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”                               Ls 220

K „Pievienotās vērtības nodoklis”                                                Ls 220.

 

              6. Ja šī metodiskā materiāla 1.sadaļas 1.3.apakšpunktā minētā apliekamā persona, kas izvēlējusies īpašo PVN maksāšanas kārtību piemērot konkrētu lauksaimniecības produktu piegādei, pēc sešiem mēnešiem no rēķina izrakstīšanas dienas joprojām nav saņēmusi samaksu par piegādātajiem lauksaimniecības produktiem, tad konkrēto PVN summu no apakškonta „Pievienotās vērtības nodoklis” pārgrāmato uz kontu „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”.

 

            2. Piemērs

SIA „Krasts” saimnieciskās darbības veids ir savā saimniecībā iegūto vistu olu piegāde. Papildus tam SIA „Krasts” ar sev piederošo transportlīdzekli sniedz arī transporta pakalpojumus. SIA „Krasts” ir nodrošinājis šo darījumu veidu darījumu atsevišķu uzskaiti.

            3.septembrī SIA „Krasts” sniedz transporta pakalpojumus SIA „Jūra” un izraksta nodokļa rēķinu Nr.956/38, kurā uzrāda sniegto pakalpojumu vērtību Ls 600, PVN 22% Ls 132, kopā Ls 732.

            5.septembrī SIA „Krasts” piegādā vistu olas SIA „Liedags” un izraksta nodokļa rēķinu Nr.958/14, uzrādot pārdoto preču vērtību Ls 200, PVN 22% Ls 44, kopā Ls 244.

            15.novembrī SIA „Liedags” samaksā SIA „Krasts” daļu no rēķinā Nr.958/14 uzrādītās preču vērtības Ls 150.

            19.decembrī SIA „Jūra” samaksā SIA „Krasts” par saņemto pakalpojumu saskaņā ar nodokļa rēķinu Nr.956/38 Ls 732.

            SIA „Krasts” ir izvēlējusies piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību lauksaimniecības produktu piegādes darījumos, savukārt transporta pakalpojumu sniegšanas darījumiem piemēro vispārējo PVN uzskaites kārtību.

            SIA „Liedags” un SIA „Jūra” nepiemēro īpašo PVN maksāšanas kārtību un PVN uzskaitei piemēro likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” noteikto vispārējo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību.

 

            SIA „Krasts” darījumus grāmatvedības reģistros uzrāda šādi:

            1) 3.septembrī, izrakstot nodokļa rēķinu Nr.956/38 SIA „Jūra” par sniegtajiem transporta pakalpojumiem:

D „Pircēju un pasūtītāju parādi”                                                    Ls 732

K „Saimnieciskās darbības ieņēmumi”                                           Ls 600

K „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”                                  Ls 132

            2) 5.septembrī, izrakstot nodokļa rēķinu Nr.958/14 SIA „Liedags” par piegādātajiem lauksaimniecības produktiem:

D „Pircēju un pasūtītāju parādi”                                                     Ls 244

K „Saimnieciskās darbības ieņēmumi”                                            Ls 200

K „Pievienotās vērtības nodoklis”                                                   Ls 44

            3) 15.novembrī, saņemot Ls 150 (daļēju nodokļa rēķina Nr.958/14 samaksu) no SIA „Liedags” par piegādātajiem lauksaimniecības produktiem, aprēķina Ls 150 ietverto PVN 22 %, t.i., Ls 27,05 (aprēķins: Ls 150 : 1,22 = Ls 122,95 (apliekamā vērtība) un Ls 122,95 x PVN 22% = Ls 27,05 (PVN 22%)):

D „Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem”                                 Ls 150

K „Nauda”                                                                                   Ls 150

D „Pievienotās vērtības nodoklis”                                                   Ls 27,05

K „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”                                   Ls 27,05

            4) 19.decembrī, no SIA „Jūra” saņemot samaksu Ls 726 par sniegto pakalpojumu saskaņā ar nodokļa rēķinu Nr. 956/38:

D „Nauda”                                                                                   Ls 732

K „Pircēju un pasūtītāju parādi”                                                      Ls 732

            5) tā kā nākamā gada 5.martā ir pagājuši seši mēneši no nodokļa rēķina Nr.958/14 izrakstīšanas dienas un daļa no rēķinā norādītās preču vērtības, t.i., Ls 94 SIA „Liedags” nav samaksājis, SIA „Krasts” no nesamaksātās preču vērtības Ls 94 aprēķina tajā ietverto PVN 22%, t.i., Ls 16,95 (aprēķins: Ls 94 : 1,22 = Ls 77,05 (apliekamā vērtība) un Ls 77,05 x 22% = Ls 16,95 (PVN 22%) un iekļauj kontā „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” kā valsts budžetā maksājamo PVN:

D „Pievienotās vērtības nodoklis”                                                    Ls 16,95

K „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”                                    Ls 16,95.

 

            Pakalpojumu saņēmējs SIA „Jūra” darījumus grāmatvedības reģistros uzrāda šādi:

            1) 3.septembrī, saņemot SIA „Krasts” izrakstīto nodokļa rēķinu Nr.956/38:

D „Saimnieciskās darbībās izmaksas”                                              Ls 600

D „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”                                    Ls 132

K „Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem”                                   Ls 732

            2) 19.decembrī, samaksājot Ls 732 SIA „Krasts” par sniegto pakalpojumu saskaņā ar nodokļa rēķinu Nr.956/38:

D „Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem”                                  Ls 732

K „Nauda”                                                                                     Ls 732.

 

            Preču saņēmējs SIA „Liedags” darījumus grāmatvedības reģistros uzrāda šādi:

1) 5.septembrī, saņemot SIA „Krasts” izrakstīto nodokļa rēķinu Nr.958/14:

D „Saimnieciskās darbībās izmaksas”                                              Ls 200

D „Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”                                    Ls 44

K „Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem”                                  Ls 244

            2) 5.novembrī, veicot daļēju nodokļa rēķina Nr.958/14 samaksu Ls 150 apmērā:

D „Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem”                                  Ls 150

K „Nauda”                                                                                    Ls 150.

 

 

4. PVN uzskaites kārtība, kārtojot grāmatvedības

reģistrus vienkāršā ieraksta sistēmā

 

1. Apliekamās personas, kuras ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājas un grāmatvedību kārto vienkāršā ieraksta sistēmā, PVN uzskaitei kārto „Pievienotās vērtības nodokļa uzskaites žurnālu” (turpmāk – žurnāls), kura paraugs un aizpildīšanas kārtība sniegta Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumu Nr.933 „Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība” 2.pielikumā.

 

2. Ja apliekamā persona, kura minēta šī metodiskā materiāla 1.sadaļas 1.punktā, saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālu kārto elektroniski, Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumu Nr.933 „Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība” 2.pielikumā sniegto pievienotās vērtības nodokļa uzskaites žurnālu var nekārtot, bet papildināt saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālu ar ailēm, lai uzskaitītu aprēķinātās nodokļa summas, par kurām taksācijas periodā saņemta samaksa, un priekšnodoklī norādāmās nodokļa summas, par kurām taksācijas periodā veikta samaksa saskaņā ar nodokļa rēķiniem, kas saņemti no citām apliekamajām personām.

 

3. Apliekamās personas debitoru un kreditoru parādu uzskaites reģistrā uzrāda informāciju, kas noteikta Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumu Nr.188 „Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā” 39.punktā.

 

            Piemērs

Zemnieku saimniecība „Bitīte” (turpmāk – ZS „Bitīte”), kura nodarbojas ar dabīgā medus iegūšanu un tā iepirkšanu no citām zemnieku saimniecībām, veic pašu iegūtā un iepirktā dabīgā medus piegādi. Papildus ZS „Bitīte” nodarbojas ar savas lauksaimniecības tehnikas iznomāšanu. ZS „Bitīte” ir nodrošinājusi šo darījumu veidu atsevišķu uzskaiti.

 

15.maijā ZS „Bitīte” piegādā dabīgo medu SIA „Kastanis” Ls 500 vērtībā, PVN 22% Ls 110, kopā Ls 610 un izraksta nodokļa rēķinu Nr.423/I.

16.maijā iepērk dabīgo medu no apliekamas personas individuālā komersanta J.Bērziņa saskaņā ar nodokļa rēķinu Ls 200 vērtībā, PVN 22% Ls 44, kopā Ls 244.

18.maijā ZS „Bitīte” no kases izmaksā individuālajam komersantam J.Bērziņam Ls 244 par iegādāto dabīgo medu, noformējot kases izdevumu orderi Nr.58.

19.maijā ZS „Bitīte” noslēdz nomas līgumu par celmu frēzētāja nomu, kuru iznomā SIA „Baļķītis”, izrakstot nodokļa rēķinu Nr.425/II Ls 30 vērtībā, PVN 22% Ls 6,60, kopā Ls 36,60.

            ZS „Bitīte” un IK J.Bērziņš ir izvēlējušās piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību. Savukārt SIA „Kastanis” un SIA „Baļķītis” PVN uzskaitei piemēro likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” noteikto vispārējo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību.

 

            ZS „Bitīte” darījumus grāmatvedības reģistros uzrāda šādi:

            1) 15.maijā, izrakstot nodokļa rēķinu un piegādājot medu SIA „Kastanis” žurnālā ierakstu neizdara, bet nodokļa rēķinā uzrādīto informāciju reģistrē debitoru parādu reģistrā tā, lai pēc samaksas saņemšanas nodokļa rēķinā uzrādīto informāciju varētu uzrādīt žurnālā.

            2) 16.maijā, iepērkot dabīgo medu no IK J.Bērziņa un saņemot nodokļa rēķinu, žurnālā ierakstu neizdara, bet nodokļa rēķinā uzrādīto informāciju reģistrē kreditoru parādu reģistrā tā, lai pēc samaksas veikšanas nodokļa rēķinā uzrādīto informāciju varētu uzrādīt žurnālā.

            3) 18.maijā, samaksājot IK J.Bērziņam par medus iegādi, darījumu žurnālā uzrāda šādi:

2

6

22

26

30

31

32

18.05.

Samaksāts par medus iegādi

200

44

244

18.05.

izd.ord Nr.58

244

Kreditoru parādu uzskaites žurnālā izdara attiecīgu ierakstu, dzēšot kreditora parādu summu IK J.Bērziņam.

4) 19.maijā, iznomājot lauksaimniecības tehniku SIA „Baļķītis” un izrakstot nodokļa rēķinu, darījumu žurnālā uzrāda šādi:

2

6

8

15

20

31

32

19.05.

Iznomā lauksaimniecības tehniku

30

6,60

36,60

 

 

5) 15.novembrī no nodokļa rēķina Nr.423/I izrakstīšanas dienas – 15.maija ir pagājuši seši mēneši un nodokļa rēķinā norādīto lauksaimniecības produktu vērtības SIA „Kastanis” nav samaksājis. Darījumu žurnālā uzrāda šādi:

2

6

8

15

20

33

15.11.

Budžetā maksājamais nodoklis saskaņā ar 13.4 panta piekto daļu

500

110

610

samaksa nav saņemta

 

            IK J.Bērziņš grāmatvedību kārto vienkāršā ieraksta sistēmā un PVN žurnālā darījumu uzrāda šādi:

            1) 16.maijā izraksta nodokļa rēķinu un piegādā dabīgo medu ZS „Bitīte” žurnālā ierakstu neizdara, bet nodokļa rēķinā uzrādīto informāciju reģistrē debitoru parādu reģistrā tā, lai pēc samaksas saņemšanas nodokļa rēķinā uzrādīto informāciju varētu uzrādīt žurnālā.

            2) 18.maijā, saņemot samaksu no ZS „Bitīte”:

2

6

8

15

20

18.05.

Saņemta samaksa par medus piegādi

200

44

244

Debitoru parādu uzskaites žurnālā izdara attiecīgu ierakstu, dzēšot debitora parāda summu ZS „Bitīte”.

 

5. PVN uzskaites kārtība, beidzot piemērot likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību

 

1. Ja pēctaksācijas gadā apliekama persona nevēlas piemērot likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību, tad tai ir jāinformē VID līdz taksācijas gada 31.decembrim, iesniedzot VID iesniegumu (noformējot brīvā formā) par to, ka pēctaksācijas gadā apliekamā persona nevēlas piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību.

 

1.Piemērs

SIA „Lote” apliekamo personu reģistrā ir reģistrējusies 2011.gada 18.aprīlī un 2011.gadā piemēro likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību. Sabiedrība ar 2012.gadu nevēlas piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību. 2011.gada 20.decembrī SIA „Lote” ar iesniegumu informē VID par to, ka tā nevēlas 2012.gadā piemērot likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4pantā noteikto īpašo PVN maksāšanas kārtību.

 

2. Ja apliekama persona pēctaksācijas gadā nevēlas piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību un par to ir informējusi VID, tad tai PVN par taksācijas gadā veiktajiem darījumiem jādeklarē un jāiemaksā valsts budžetā ne vēlāk kā iesniedzot pēctaksācijas gada jūnija, otrā ceturkšņa vai pirmā pusgada deklarāciju.

Šajā deklarācijā apliekamai personai jāuzrāda atskaitāmais priekšnodoklis par taksācijas gadā saņemtajos nodokļa rēķinos norādītajām nodokļa summām.

 

3. Apliekamā persona var izvēlēties deklarēt un iemaksāt valsts budžetā PVN par taksācijas gadā veiktajiem darījumiem iesniedzot pēctaksācijas gada jūnija, otrā ceturkšņa vai pirmā pusgada deklarāciju vai sadalīt valsts budžetā maksājamās PVN summas un atskaitāmo priekšnodokli PVN deklarācijās, kuras noformētas atbilstoši likumā noteiktajam.

Piemēram, ja apliekamā persona PVN deklarāciju iesniedz katru mēnesi, tad par taksācijas gadā veiktajiem darījumiem PVN drīkst uzrādīt nākamā taksācijas gada janvāra līdz jūnija (ieskaitot) PVN deklarācijās. Savukārt, ja PVN deklarāciju iesniedz par ceturksni, tad PVN par taksācijas gadā veiktajiem darījumiem drīkst uzrādīt PVN deklarācijās gan par pirmo ceturksni, gan par otro ceturksni.

 

2. Piemērs

SIA „Liepa” nolemj, ka ar 2012.gadu tā nepiemēros īpašo PVN maksāšanas kārtību un 2011.gada 25.decembrī par to informē VID.

Sabiedrībai posteņu grupā „Debitori” ir uzskaitīti debitoru parādi Ls 6100 (t.sk., PVN Ls 1100) apmērā, savukārt posteņu grupā „Īstermiņa kreditori” ir uzskaitīti kreditoru parādi Ls 4880 (t.sk., PVN Ls 880) apmērā.

SIA „Liepa” PVN deklarācijas sniedz VID katru mēnesi un nolemj, ka marta PVN deklarācijā norādīs daļu no PVN summām, kas saskaņā ar likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” noteikto jādeklarē un jāiemaksā valsts budžetā ne vēlāk kā iesniedzot pēctaksācijas gada jūnija PVN deklarāciju. Tātad 2012.gada marta PVN deklarācijā SIA „Liepa” uzrāda darījumus Ls 1000 vērtībā, PVN 22% - Ls 220, savukārt kā priekšnodokli atskaita Ls 300. Atlikušās PVN summas SIA „Liepa” nolemj iekļaut 2012.gada maija PVN deklarācijā. Līdz ar to 2012.gada maija PVN deklarācijā SIA „Liepa” uzrāda darījumus Ls 4000 vērtībā PVN 22% - Ls 880, savukārt kā priekšnodokli atskaita Ls 580.

 

4. Apliekamā persona sākot ar nākamo taksācijas periodu pēc VID informēšanas PVN uzskaitei piemēro vispārējo kārtību.

 

5. Apliekamā persona, kura ir izslēgta no apliekamo personu reģistra un līdz izslēgšanai piemēroja īpašo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību, iepriekšējos taksācijas periodos veiktos darījumus, kas netika uzrādīti nodokļa deklarācijās, jāuzrāda nodokļa deklarācijā un jāiemaksā valsts budžetā nodoklis 20 dienu laikā pēc to izslēgšanas no apliekamo personu reģistra.

Nodokļa deklarācijā jāuzrāda arī atskaitāmais priekšnodoklis par iepriekšējos taksācijas periodos saņemtajos nodokļa rēķinos norādītajām nesamaksātajām nodokļa summām.

 

3.piemērs.

SIA „Poga” 2011.gada 1.novembrī ir izslēgta no apliekamo personu reģistra. SIA „Poga” līdz 2011.gada 31.oktobrim piemēroja īpašo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību.

Sabiedrība par iepriekšējo taksācijas periodos veiktajiem darījumiem nodokļa deklarācijā nebija uzrādījusi darījumus Ls 5000 apmērā un PVN 22% Ls 1100.

Atskaitāmais priekšnodoklis par iepriekšējos taksācijas periodos saņemtajos nodokļa rēķinos norādītajām nesamaksātajām nodokļa summām ir Ls 250.

SIA „Poga” PVN deklarāciju sniedz VID katru mēnesi. 2011.gada oktobra PVN deklarācijā, kas sastādīta 9.novembrī, uzrāda darījumus Ls 5000 vērtībā, PVN 22% Ls - 1100, savukārt kā priekšnodokli atskaita Ls 250.

SIA „Poga” saskaņā ar likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” noteikto jādeklarē iepriekš minētie darījumi un jāiemaksā valsts budžetā Ls 850 (Ls 1100 – Ls 250) ne vēlāk kā līdz 2011.gada 20.novembrim.

6. Saistošo normatīvo aktu saraksts

 

1.     Likumi:

1.1.   Likums „Par pievienotās vērtības nodokli”,

1.2.   Gada pārskatu likums.

 

2. Ministru kabineta noteikumi:

2.1.   Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumi Nr.933 „Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība”,

2.2.   Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju”,

2.3.   Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.584 „Kases operāciju uzskaites noteikumi”,

2.4.   Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumi Nr.188 „Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā”.


Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602