Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu prezervatīvu piegādēm


 

Latvijas Republikas

Valsts ieņēmumu dienests

 

Par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu prezervatīvu piegādēm

 

 

Ministru kabineta 2011.gada 1.marta noteikumu Nr.167 „Noteikumi par medicīniskajām ierīcēm, to komplektējošām daļām, rezerves daļām un piederumiem, kuru piegādēm piemēro samazinātu pievienotās vērtības  nodokļa likmi” pielikumā minētajām medicīniskajām ierīcēm piemēro samazināto pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) likmi 12 procentu apmērā.

Lai minētajām medicīniskajām ierīcēm piemērotu samazināto PVN likmi, obligāti ir jāizpildās visiem turpmāk minētajiem kritērijiem:

1)      medicīniskās ierīces laistas apgrozībā normatīvajos aktos par medicīnisko ierīču reģistrāciju noteiktajā kārtībā;

2)      medicīniskās ierīces parasti izmanto organisma funkcijas traucējumu ārstniecībā vai atvieglošanā;

3)      medicīniskās ierīces paredzētas tikai personu ar organisma funkcijas traucējumiem individuālai lietošanai.

Medicīniskās ierīces pielietošanas aspektu izvērtēšana (tai skaitā, vai konkrēto ierīci tās ražotājs paredzējis lietošanai medicīniskās ierīces definīcijā noteiktajiem mērķiem un vai ierīci parasti paredzēts izmantot funkcijas traucējumu jeb slimības atvieglošanā vai ārstniecībā, kā arī, vai ierīce paredzēta individuālai lietošanai) ietilpst to komersantu kompetencē, kas atbildīgi par medicīnisko ierīču laišanu tirgū.

Lai noteiktu, kāda PVN likme (standartlikme 22 procentu apmērā vai samazinātā likme 12 procentu apmērā) ir jāpiemēro konkrētajiem prezervatīviem, prezervatīvu piegādātājam, pamatojoties uz tā rīcībā esošo preču dokumentāciju, ir jāizvērtē prezervatīvu atbilstība visiem iepriekš minētajiem nosacījumiem. Būtisks informācijas avots šajā ziņā ir prezervatīvu lietošanas instrukcija.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 2.augusta noteikumiem Nr.581 „Medicīnisko ierīču reģistrācijas, atbilstības novērtēšanas, izplatīšanas, ekspluatācijas un tehniskās uzraudzības kārtība” medicīniskās ierīces etiķetē un/vai lietošanas instrukcijā ir jānorāda jebkādus medicīniskās ierīces uzglabāšanas vai lietošanas nosacījumus, tai skaitā, kādam nolūkam un kā ražotājs paredzējis konkrēto ierīci lietot). Ja mērķis, kādam medicīniskā ierīce ir paredzēta, neprofesionālim nav saprotams, to skaidri norāda uz etiķetes un lietošanas instrukcijā.

Gadījumā, ja prezervatīvi ir uzskatāmi par medicīniskām ierīcēm atbilstoši Ārstniecības likumā sniegtajai medicīniskās ierīces definīcijai, tie laisti apgrozībā normatīvajos aktos par medicīnisko ierīču reģistrāciju noteiktajā kārtībā un prezervatīvu ražotājs to lietošanas instrukcijā ir norādījis, ka prezervatīvu lietošana ir paredzēta profilaktiskiem nolūkiem, kas aizsargā no seksuāli transmisīvām slimībām, to piegādēm ir piemērojama samazinātā PVN likme 12 procentu apmērā.

Savukārt, ja prezervatīvu ražotājs to lietošanas instrukcijā nav norādījis, ka konkrēto prezervatīvu lietošana paredzēta iepriekš minētajiem profilaktiskiem nolūkiem, to piegādēm ir piemērojama PVN standartlikme 22 procentu apmērā.


Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602