Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dokumentu pārbaude pie norēķiniem ar maksājumu karti


27.08.2015

Jautājums

Vai ir kādi likumi vai  noteikumi, kuri ir saistoši- lai tiktu pārbaudīti dokumenti pircējam, kurš norēķinās ar maksājumu karti?


Atbilde

Ne Latvijas likumdošanā , ne arī normatīvajos aktos nav speciāli atrunāta prasība, ka gadījumos, kad notiek norēķini ar maksājuma karti, ir jāpārbauda maksātāja personība.

Taču Latvijas Komercbanku asociācijas Padomē ie izstrādātas "Vadlīnijas riska samazināšanai maksājuma karšu pieņemšanā". Vadlīnijas ir attiecināmas uz jebkuru Izdevēju Starptautisko karšu organizāciju (VISA, MasterCard, American Express) emitētām maksājumu kartēm pie jebkura Pieņēmēja, kurš ir paziņojis Asociācijai par Vadlīniju atbalstīšanu. Saskaņā ar šīm vadlīnijām, visās vietās, kur darījums tiek veikts ar Maksājumu kartes klātbūtni, jāveic Kartes lietotāja identificēšana pēc personu apliecinoša dokumenta, ja darījuma summa ir 150 un vairāk EUR un darījums netiek apstiprināts, nolasot viedkartes mikroshēmu (čipu) un ievadot PIN kodu.

Par personu apliecinošu dokumentu tiek uzskatīti šādi dokumenti:

- Latvijas Republikas pilsoņa pase;

- Latvijas Republikas nepilsoņa pase;

- Latvijas Republikas pilsoņa un nepilsoņa personas apliecība;

- Latvijas Republikas (auto) vadītāja apliecība;

- ieceļošanai Latvijas Republikā derīgs dokuments (ārvalstnieka pase vai identifikācijas karte).

Pastāvot aizdomām par dokumenta vai maksājumu kartes viltojumu, obligāti jāsazinās ar pieņēmēja autorizācijas dienestu un jāizpilda darbība "Autorizācijas kods 10".

Arī pašām bankām ir izstrādātas instrukcijas par maksājumu karšu pieņemšanu un to drošības elementiem. Piemēram, Swedbank instrukcijā "Norēķinu karšu drošības elementi un karšu pieņemšana" ir prasība gadījumos, ja kartes darījuma apjoms ir 215 EUR vai lielāka summa un konkrētajam kartes veidam nav paredzēta PIN koda ievadīšanas prasība, tad tirgotājam jāidentificē kartes īpašnieka personība, pieprasot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī tirgotājam jāsazinās ar bankas autorizēšanas dienestu un jāizpilda darbība "Autorizācijas kods 10".



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602