Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Saimnieciskās darbības attēlošana grāmatvedības uzskaitē


28.03.2017

Jautājums

Grāmatvedis pilda apgrozījuma saldo pārskatu. Visi izdevumi, kas saistīti ar saimniecisko darbību (juridiskie pakalpojumi, transporta un citi) tiek attiecināti uz 7. grupas kontiem.

Vai nepieciešams vēl formēt norakstīšanas aktus un aprakstīt aktā katru darījumu?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par grāmatvedību" 2. pantu grāmatvedībā uzskatāmi atspoguļojami visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi, kā arī katrs fakts vai notikums, kas rada pārmaiņas uzņēmuma mantas stāvoklī. Grāmatvedību kārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā, tā darbības rezultātiem, naudas plūsmu noteiktā laikposmā, kā arī konstatēt katra saimnieciskā darījuma sākumu un izsekot tā norisei.

Viens no grāmatvedības organizācijas dokumentiem jebkurā sabiedrībā ir grāmatvedības politika. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 41.1 3. punktu grāmatvedības politika ir attiecīgo saimniecisko darījumu, faktu, notikumu un finanšu pārskata posteņu uzskaites, novērtēšanas un atspoguļošanas principi, metodes un noteikumi (piemēram, pamatlīdzekļu un ieguldījuma īpašumu novērtēšanas vai nolietojuma aprēķināšanas metodes, debitoru parādu vai krājumu atlikumu novērtēšanas metodes, aizņēmuma procentu un soda naudas uzskaites un atspoguļošanas principi, uzkrājumu veidošanas noteikumi, metodes, kas tiek izmantotas peļņas vai zaudējumu vai naudas plūsmas atspoguļošanai finanšu pārskatā).

Arī principus, kā un uz kādu dokumentu pamata tiek uzskaitīti izdevumi 7.grupas kontos vajadzētu noteikt uzņēmuma grāmatvedības politikā. Parasti izdevumi uz šiem kontiem tiek grāmatoti, pamatojoties uz attaisnojuma dokumentiem. Speciāli norakstīšanas akti nav vajadzīgi.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602