Komunālo pakalpojumu rēķinu rekvizīti fiziskām personām - www.d-k.lv


Вопрос

Firma ir komunālo pakalpojumu piegādātājs un katru mēnesi izraksta rēķinus fiziskām personām par saņemto ūdeni. Rēķina sadaļā “pakalpojumu saņēmējs” raksta vārdu, uzvārdu, personas kodu, fiziskās personas adresi.

Vai drīkst rēķinos uzrādīt fizisko personu personas kodus?

 



Ответ

Tā kā par ūdensapgādes pakalpojumu tiek noformēts nodokļa rēķins, tad jāievēro PVN likuma 125.panta nosacījumi attiecībā uz nodokļa rēķinu. PVN likuma 125.pantā nav prasības uzrādīt pakalpojuma saņēmēja – fiziskās personas  personas kodu.

Bet, lai dokuments kalpotu par attaisnojuma dokumentu grāmatvedībā, obligāta prasība ir norādīt saimnieciskā darījuma dalībniekus. Ja saimnieciskā darījuma dalībnieks ir fiziska perona, tad ir jānorāda vārdu un uzvārdu, personas kodu (ja personai tāds piešķirts), personas norādīto adresi vai, ja tāda nav norādīta, deklarētās dzīvesvietas adresi (likuma „Par grāmatvedību" 7.pants).

Ņemot vērā iepriekš minēto, var secināt, ka fiziskās personas - pakalpojuma saņēmēja personas kods noformētajā rēķinā par patērēto ūdeni ir jāuzrāda, lai minētais dokuments varētu kalpot par attaisnojuma dokumentu pakalpojuma sniedzēja grāmatvedībā.