Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dividenžu izmaksa nerezidentam no ārzonas (ofšora)


22.09.2011

Jautājums

Latvijas firma izmaksā dividendes nerezidentam, juridiskai personai no Luksemburgas. Vai šīm darījumam ir jāpiemēro nodokļi un pēc kādas likmes? Vai var piemērot konvenciju un kā to izdarīt?


Atbilde

Attiecībā uz nerezidentiem, objekts, kam piemēro nodokli, ir Latvijā saņemtie ienākumi no uzņēmējdarbības. Nodoklis tiek ieturēts no tiem maksājumiem, kurus rezidenti un pastāvīgās pārstāvniecības izmaksā nerezidentiem, ja no šiem maksājumiem nav ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek ieturēts no dividendēm - 10 procenti no atlīdzības summas (likuma „Par UIN" 3.panta 4.daļa).

Pie tam jāņem vērā nodokļu konvenciju saturs, ko ir parakstījušas Latvijas Republika un nerezidenta valsts, kurās ir noteikti nodokļu atvieglojumi.

Ja ar nerezidenta valsti ir noslēgta konvencija par dubultās nodokļu piemērošanas novēršanu, kurā noteikta nodokļa ieturēšana pēc zemākās likmes vai atbrīvojums no nodokļa, tad šī atvieglojuma saņemšanai nerezidentam līdz viņa ienākumu izmaksai ir pienākums iesniegt rezidentam apliecību - iesniegumu par nodokļu atvieglojumu piemērošanu (MK noteikumu Nr.178 1.pielikums), kam ir jābūt apstiprinātai no nerezidenta valsts nodokļu administrācijas puses.

Tikai šādā gadījumā Latvijas firmai ir tiesības piemērot nodokļa likmes, ievērojot nodokļu konvencijas atvieglojumus.

Apliecība - iesniegums tiek aizpildīta 3 eksemplāros.

Pirmais un otrais apliecības - iesnieguma eksemplārs tiek nodots rezidentam, bet trešais eksemplārs paliek pie nerezidenta, kurš vērsās pēc nodokļa piemērošanas pēc pazeminātas likmes vai atbrīvošanas no nodokļa.

Vienu no diviem saņemtajiem oriģinālajiem apliecības - iesnieguma par nodokļu atvieglojumu piemērošanu eksemplāriem rezidents pievieno savai uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijai.

Ja nerezidents, kurš saņem ienākumus no rezidenta, nav iesniedzis apliecību - iesniegumu par nodokļu atvieglojumu piemērošanu, tad uzņēmumu ienākuma nodokļa ieturēšanai ir jānotiek saskaņā ar likuma „Par UIN" 3.panta 4.daļu.

Ja nerezidents nav izmantojis atvieglojumus saskaņā ar nodokļu konvenciju, tad pārmaksātā nodokļa atgriešanai trīs gadu laikā no maksājumu izmaksas dienas nerezidentam ir pienākums iesniegt LR nodokļu administrācijā apliecību - iesniegumu par nodokļu atmaksāšanu (MK noteikumu Nr.178 2.pielikums).

Tātad, izmaksājot dividendes nerezidentam - juridiskai personai, Latvijas firmai ir pienākums ieturēt 10% uzņēmumu ienākuma nodokli un ieskaitīt to budžetā.

Tā kā starp Latvijas Republiku un Luksemburgu ir noslēgta divpusējā konvencija par izvairīšanos no dubultās nodokļu piemērošanas (aplikšanas), tad var izmantot kārtību, kāda noteikta 178.noteikumos.

Šajā gadījumā pie dividenžu izmaksas uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek ieturēts pēc 5% likmes - ja dividenžu saņēmējs ir sabiedrība (izņemot līgumsabiedrība), kurai nepastarpināti pieder 25% tās sabiedrības kapitāla, kura izmaksā dividendes. Visos parējos gadījumos ienākumu nodokli ietur pēc 10% likmes.


Atstāt savu komentāru

olgasasha 28.09.2011 11:29

Люксембург- страна ЕС, разве на нее не распространяется освобождение от налога на дивиденды?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602