Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Valdes locekļa- pensionāra nodokļi, kurš saņem dividendes


04.01.2017

Jautājums

Valdes loceklis- vecuma pensionārs, ar kuru nav noslēgts darba līgums, saņem ienākumu no firmas dividenžu veidā. Firmā ir darbinieki , bet viņu ienākumi ir mazāki par minimālo algu (370 euro), bet šī firma nav viņu pamata darbavieta. Tekošajā mēnesī firmas apgrozījums ir 1850 euro.

Vai man ir jāaprēķina valdes loceklim sociālās iemaksas un ienākuma nodokli no minimālās algas 370 euro?

Kā to attēlot ikmēneša atskaitē?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 8.panta 2.9 daļu, tiek uzskatīts, ka kapitālsabiedrības valdes loceklis guvis ar algas nodokli apliekamu ienākumu, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajam minimālās mēneša darba algas apmēram kārtējā taksācijas gada mēnesī, ja reizē izpildās divi sekojošie kritēriji:

- ja kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību, kura nav mazāka par normatīvajos aktos noteikto minimālo mēneša darba algas apmēru - 370 EUR,

- ja attiecīgā taksācijas gada mēneša apgrozījums ir lielāks par normatīvajos aktos noteikto piecu minimālo mēneša darba algu apmēru - 1850 EUR.

Jūsu gadījumā abi minētie kritēriji izpildās, tātad IIN un VSAOI no valdes locekļa domājamā ienākuma ir jāmaksā.

Likuma "Par IIN" 8.panta 2.10 daļā minēti tikai 2 gadījumi, kad valdes loceklim domājamais ienākums minimālās mēnešalgas apmērā nav jāaprēķina. Tie ir:

- tajā kalendāra gadā, kad kapitālsabiedrība reģistrēta Uzņēmumu reģistrā;

- ja kāds valdes loceklis kapitālsabiedrībā, kas atbilst šā panta 2.9 daļā minētajiem kritērijiem, kā valdes loceklis citā kapitālsabiedrībā kārtējā mēnesī gūst atlīdzību, kura nav mazāka par normatīvajos aktos noteikto piecu minimālo mēneša darba algu apmēru, un abas kapitālsabiedrības ir vienas uzņēmumu grupas dalībnieces likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" izpratnē.

Arī atbilstoši likuma "Par VSA" 1.panta 2.punkta "m" apakšpunktam darba ņēmējs ir kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par MK noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu 5, un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par MK noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.

Jūsu gadījumā valdes locekļa domājamajam ienākumam jāpiemēro tāda VSAOI likme, kāda tā ir noteikta personai, kurai ir piešķirta valsts vecuma pensija.

Valdes locekļa domājamais ienākums, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajam minimālās mēnešalgas apmēram, jānorāda "Ziņojumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī" (darba devēja ziņojums). Arī IIN summas, kas iemaksātas budžetā, ir jānorāda darba devēja ziņojumā. Riska valsts nodevu aprēķina tikai par darbiniekiem, ar kuriem nodibinātas darba tiesiskās attiecības, tātad šajā gadījumā riska nodevu darba devēja ziņojumā neuzrāda. Arī nostrādātās stundas darba devēja ziņojumā nenorāda.

VSAOI jāiemaksā speciālajā budžeta kontā VID izsniegtajā paziņojumā norādītajā termiņā. Savukārt IIN budžetā jāiemaksā ne vēlāk kā pēc ienākuma izmaksas nākamā mēneša 5.datumā (MK noteikumi Nr.899, 99.1 punkts).

Savukārt MK noteikumu Nr.827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8.6 punktā noteikts, ka darba devējs kapitālsabiedrības valdes locekli, kas atbilst likuma "Par VSA" 1.panta 2.punkta "m" apakšpunktā minētajiem nosacījumiem, reģistrē VID kā darba ņēmēju, iesniedzot līdz nākamā mēneša datumam, kas noteikts kā ikmēneša obligāto iemaksu veikšanas termiņš, ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu vai zaudēšanu.

Tātad par valdes locekli, no kura domājamā ienākuma konkrētajā mēnesī tiek aprēķināti nodokļi, ir jāiesniedz arī ziņas par darba ņēmējiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602