Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Neapliekamais minimums pensionāram


19.03.2015

Jautājums

Vai tiek piemērots neapliekamais minimums 75 euro apmērā aprēķinot ikmēneša algu (360 euro) vecuma pensionāram?


Atbilde

No 2015.gada 1.janvāra obligāto iemaksu likme darba ņēmējam, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir 28.70 % no obligāto iemaksu objekta. Obligāto iemaksu likmes sadalījums starp darba devēju un darba ņēmēju ir attiecīgi 19,86% un 8,84% (MK noteikumi Nr.868 - 3.punkts).

IIN likme no darba algas pensionāram tāpat kā vispārējā gadījumā ir 23%.

Neapliekamais minimums pensionāram ir 2820 EUR gadā, t.i. 235 EUR mēnesī. Neapliekamo minimumu darba vietā pensionāram nepiemēro, to piemēro VSAA pensijām. VSAA to piemēro pensijām arī tad, ja algas nodokļa grāmatiņa nav iesniegta VSAA, bet pensionārs strādā un grāmatiņu (ar VSAA atzīmi, ka viņš saņem pensiju) ir iesniedzis darbavietā. Ja pensija ir mazāka par 235 EUR, tad summas starpību starp pensijas apmēru un 235 EUR kā neapliekamo minimumu var piemērot darba algai, taču tikai iesniedzot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju. Nodokļu maksātājiem, kuri saņem pensiju (arī invaliditātes pensiju), ir piemērojami gan papildu atvieglojumi, ja tādi pienākas (piem. par invaliditāti), gan arī atvieglojumi par apgādājamiem, ja tādi ir ierakstīti algas nodokļa grāmatiņā. Atvieglojumus par apgādājamiem un papildus atvieglojumus piemēro tajā vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa.

Vispārējo neapliekamo minimumu 75 EUR apmērā piemēro tikai personai, kura atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" izmantojusi priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas un kurai vecuma pensija ir piešķirta, bet nav izmaksājama, jo tā kļuvusi par obligāti sociāli apdrošināto personu (darba ņēmēju vai pašnodarbināto), periodā, kad tā ir obligāti sociāli apdrošināta persona. Šajā periodā nepiemēro pensijas ienākumam noteikto neapliekamo minimumu, bet piemēro vispārējo neapliekamo minimumu.

Uzņēmējdarbības riska nodeva ir 0,36 EUR. Pensionāram to piemēro tāpat kā visiem pārējiem darbiniekiem, ar kuriem nodibinātas darba tiesiskās attiecības.


Atstāt savu komentāru

Julija_S 27.03.2015 16:55

Получаю Российскую пенсию через VSAA,с 2015 года, согласно Конвенции,она не облагаемая до достижения пенсионного возраста в Латвии. По месту основной работы необлагаемый минимум 75евро плюс льготы на иждевенцев, если есть.

jelena001 24.03.2015 22:39

Если в налоговой книжке работника появилась отметка о присвоении пенсии другим государством. Какие льготы применяются в этом случае

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602