Neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamajiem 2. un 3. grupas invalīdiem - www.d-k.lv


Вопрос

Vai drīkst 2. un 3. grupas invalīdiem piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamajiem?



Ответ

Vispirms ir jānoskaidro, vai darba ņēmējs saņem invaliditātes pensiju vai invaliditātes pabalstu.

Saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 14. panta 1. daļu, tiesības uz invaliditātes pensiju ir sievietēm un vīriešiem, pirms 65 gadu sasniegšanas, ar apdrošināšanas stāžu, kas nav mazāks par 3 gadiem, ja tās atzītas par invalīdiem.Ja personas nevar pierādīt 3 gadu kopējo darba stāžu un ir Latvijas pilsoņi, nepilsoņi, ārvalstnieki un bezvalstnieki, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā, var pretendēt uz valsts sociālajiem pabalstiem. ("Valsts sociālo pabalstu likuma" 4.panta 1. daļa).

Savukārt 4.panta  5.daļas 1.punktā teikts, ka Tiesības uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā ir tām šā panta 1. daļā minētajām personām, kuras Latvijas Republikā nodzīvojušas kopumā ne mazāk kā 60 mēnešus, no tiem pēdējos 12 mēnešus nepārtraukti.

Saskaņā ar minētā likuma 13.panta 1.daļas 2.punktu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju (izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju invalīdam) vai apdrošināšanas atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, ja persona atzīta par invalīdu un pārsniegusi 18 gadu vecumu. Šīm personām valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir uz noteikto invaliditātes laiku.

Ja darbinieks saņem invaliditātes pensiju, tad VSAA pensionāra neapliekamo minimumu 165 Ls piemēro pensijai.

Algas nodokļa grāmatiņā ir redzams, ka darbinieks saņem pensiju (VSAA nepiešķir pensiju, neizdarot par to atzīmi grāmatiņā).

Savukārt papildu atvieglojumus piemēro tajā vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa. Ja grāmatiņa ir VSAA, tad papildu atvieglojumu piemēros aģentūra. Ja grāmatiņa ir darbavietā, tad to piemēros darba devējs.

Ja uzņēmumā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, tad darba devējs piemēro tikai papildus atvieglojumu par invaliditāti, kas 3.grupas invalīdam ir 84 Ls, savukārt – 2.grupas invalīdam – 108 Ls, un atvieglojumus par apgādājamiem, ja tādi ir.

Ja vienā vai otrā ienākumu izmaksas vietā nav piemērots viss neapliekamais minimums un/vai atvieglojumi, tad pārmaksāto nodokli var atgūt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Piemēram, ja pensija ir 150 Ls, tad 15 Ls kā neapliekamo minimumu var piemērot algai, taču tikai iesniedzot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju.

Ja darbinieks saņem invaliditātes pabalstu, tad neapliekamo minimumu -  45 Ls piemēro darba devējs.

Ja uzņēmumā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, tad darba devējs piemēro gan neapliekamo minimumu 45 Ls, gan papildus atvieglojumu par invaliditāti (84 vai 108 Ls), gan atvieglojumus par apgādājamiem, ja tādi ir.