Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


ES valsts rezidents veic algotu darbu Latvijā


11.04.2011

Jautājums

Fiziska persona - ES dalībvalsts rezidents atrodas Latvijā un veic algotu darbu Latvijas Republikas darba devēja labā. Kopā ar šo personu Latvijā dzīvo arī viņa ģimene (2 cilvēki).

2010.gadā šī persona saņēma ienākumus no algota darba veikšanas 10 000 latu apmērā.

Kādi nodokļi bija jāietur no nerezidenta darba algas?

Vai tiek piemērots neapliekamais minimums, ja darba alga Latvijā būs vienīgais šī darbinieka ienākums?

Neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamajiem netika piemēroti.


Atbilde

Ar nodokli apliekamajā ārvalstu maksātāja (nerezidenta) ienākumā tiek ieskaitīti ienākumi no algota darba, ieskaitot darbu, kurš veikts LR tāda darbadevēja labā, kurš nav LR rezidents vai kuram nav pastāvīgās pārstāvniecības LR, vai darbu, kurš veikts ārpus LR robežām LR darba devēja labā (likuma „Par IIN" 3.panta 3.daļa). Maksātāja apliekamajā gada ienākumā neiekļauj summu vienas personas gada neapliekamā minimuma apmērā, kas veidojas no visu gada mēnešu neapliekamo minimumu summas. Mēneša neapliekamā minimuma apmēru taksācijas gadam nosaka Ministru kabinets.

Nerezidentiem neapliekamais minimums netiek piemērots, izņemot nerezidentu, kurš ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts rezidents un taksācijas gadā ir saņēmis Latvijā vairāk kā 75% no saviem kopējiem ienākumiem (likuma „Par IIN" 12.pants).

Šajā gadījumā nerezidentam ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju, un rezumējošā kārtībā aprēķināt nodokli, piemērojot tos pašus attaisnojuma dokumentus (tajā skaitā izdevumus kvalifikācijas paaugstināšanai, specialitātes iegūšanai, izglītības iegūšanai, medicīnisko un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanai kā maksātājam, tā viņa ģimenes locekļiem, kā arī veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumus apdrošināšanas sabiedrībām, kuras ir dibinātas un darbojas saskaņā ar likumu par apdrošināšanas sabiedrībām un to uzraudzību), nodokļu atvieglojumus un neapliekamo minimumu kā fiziskai personai - rezidentam.

Metodiskajos materiālos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību no fizisku personu - nerezidentu ienākumiem ir noteikts, ka, nosakot nerezidenta mēneša apliekamo ienākumu, kurš saņemts uz darba tiesisko attiecību pamata, no tā tiek atskaitītas iemaksājamo valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu summas un, saskaņā ar likumu „Par privātajiem pensiju fondiem", izveidotajos privātajos pensiju fondos vai citās Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētajos privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas, kuras kopā ar apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, kuri saskaņā ar dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) iemaksāti apdrošināšanas sabiedrībai, kura dibināta un darbojas saskaņā ar „Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības" likumu vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētā apdrošināšanas sabiedrībā, nepārsniedz 10% no nerezidenta mēneša bruto darba samaksas.

Atbilstoši piemēram, nerezidents 2010.gadā saņēma ienākumus no algota darba 10 000 latu apmērā.

Darba devējam bija jāietur obligātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 900 latu apmērā un iedzīvotāju ienākuma nodoklis 2 366 latu apmērā (9 100 x 26%).

Nerezidentam ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju un piemērot gada neapliekamo minimumu un nodokļu atvieglojumus par personām, kuras atrodas viņa apgādībā.

Dēļ tā ir nepieciešams apstiprinājums no rezidences valsts par to, ka ienākumi ir saņemti tikai Latvijā un persona nav izmantojusi analoģiskus atskaitījumus apliekamā ienākuma samazināšanai LR (neapliekamais minimums, nodokļu atvieglojumi par personām, kas atrodas viņa apgādībā, attaisnotie izdevumi).

Ņemot vērā neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamajiem, iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir:

(10 000 - 900 - 420 - 1512) x 26% = 1863,68 lati.

Nodokļa pārrēķina rezultāts veido pārmaksu 502,32 latu apmērā.

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602