Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Kapitāla daļu dāvinājums fiziskai personai


08.12.2015

Jautājums

Vai ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ja dāvina daļu no kapitāla daļām fiziskai personai?


Atbilde

Ja kapitāla daļas dāvina, tad dāvinātājam apliekamais ienākums neveidojas un nodoklis nav jāmaksā.

Savukārt, attiecībā uz dāvanas saņēmēju likuma "Par IIN" 9.panta 1. daļas 35.punkts nosaka, ka ar IIN netiek aplikti dāvinājumi no fiziskām personām:

a) pilnā apmērā - ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Minētā norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros,

b) līdz 1425 EUR taksācijas gada laikā - ja dāvinātājs ir šā punkta "a" apakšpunktā neminēta fiziskā persona. Šī norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina fiziskā persona savas saimnieciskās darbības ietvaros, kā arī tad, ja fiziskā persona ir saņēmusi dāvanu ar atlīdzības raksturu Civillikuma izpratnē.

Tātad, ja dāvanas saņēmējs ir vīrs, sieva vai radinieks līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (Civillikuma 3. nodaļa 211.punkts), tad minētais darījums nav apliekams ar IIN.

Vienīgi, ja dāvanas vērtība pārsniedz 4000 EUR (2015.gadā), ir jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija un šis darījums jādeklarē kā neapliekamie ienākumi. Gada ienākumu deklarāciju par 2015.gadu ir jāiesniedz 2016.gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam.

Savukārt, ja dāvanas saņēmējs nav laulātais vai radinieks līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, tad par par dāvinātajām kapitāla daļām ir jāmaksā IIN no summas, kura pārsniedz 1425 EUR. Dāvanas saņēmējam arī šajā gadījumā ir jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija.

Vēl var būt gadījums, ka kapitāla daļas tiek dāvinātas fiziskai personai - Latvijas nerezidentam. Ārvalsts nodokļa maksātāja - nerezidenta ar nodokli apliekamo ienākumu veidi ir atrunāti likuma "Par IIN" 3.panta 3.daļā. Minētajā likuma pantā nav minēts, ka ar IIN būtu jāapliek nerezidenta saņemtās dāvanas no Latvijas fiziskajām personām. Arī Gada ienākumu deklarācija šajā gadījumā nav jāiesniedz.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602